8RHK werkt op vele fronten aan duurzaamheid

Hoe werkt 8RHK ambassadeurs aan duurzaamheid? Een greep uit onze prachtige duurzaamheidsprojecten mooi uitgelicht in Oost Gelderland Business.
We willen dat in 2030 de Achterhoek de schoonste regio van het land is: ze wekt haar eigen energie volledig zelf op, ‘afval’ is een grondstof en er is meer biodiversiteit.
Dit kan door energie te besparen en zoveel mogelijk duurzaam op te wekken, zodat we minder CO2 uitstoten. We verduurzamen huizen, gebouwen en bedrijventerreinen, we gebruiken minder en hernieuwbare grondstoffen en we sluiten de kringloop in de landbouw.
Ook willen we dat iedereen die naar en door de Achterhoek reist dat in 2030 ‘slim, schoon en zuinig’ kan doen. Met volledig energieneutraal, betaalbaar en betrouwbaar (openbaar) vervoer en deelvervoer, gemakkelijk te plannen met een app. En met voldoende laadstations en een veilig en fijnmazig fietsnetwerk voor fiets en e-bike.

Een greep uit onze duurzaamheidsprojecten (Thematafels Circulaire economie & Energietransitie en Mobiliteit & Bereikbaarheid)
– One-Stop-Shop
Dit project helpt particuliere woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning. Van het eerste aanbod tot de financiering en de uitvoering. Alles op één plek, uitgevoerd door een consortium van Achterhoekse bedrijven, begeleid door Agem. De One-Stop-Shop loopt in Groenlo en komt ook in andere gemeentes.

– Achterhoek Onderneemt Duurzaam:
MKB-bedrijven krijgen ondersteuning om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Dit gebeurt samen met de industriekringen. Een belangrijke stap op weg naar duurzame, toekomstbestendige bedrijven(terreinen). Zie www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Eco Accu Storage: gebruikte loodzuur accu’s krijgen een tweede leven als opslagruimte voor duurzaam opgewekte energie. Belangrijk om de knelpunten bij transport en verdeling van groene energie op te lossen.

Zonvarken: Dit revolutionaire varkenshouderijconcept met 50 zeugen en hun biggen laat zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur prima samengaan met een gezond inkomen voor de boer.

– Mobiliteitsmakelaar
Dagelijks is er veel woon-werkverkeer in de Achterhoek. De mobiliteitsmakelaar informeert en stimuleert werkgevers en werknemers om te kiezen voor duurzaam vervoer, zoals fietsen of carpoolen naar het werk, of helemaal geen vervoer: thuiswerken. Ook kunnen werkgevers ervoor kiezen om het woon-werkverkeer op een

– Elektrische deelvoertuigen
Energiecoöperatie Groenkracht-Groenlo en Coöperatie Zonnig Zieuwent zijn de eerste coöperaties die samen met 8RHK ambassadeurs duurzame deelauto’s beschikbaar maken voor de Achterhoek. De witte auto’s, met Achterhoekse vlag bestickerd, vinden hun weg via de app ‘WeGo’ waarmee ze te reserveren te zijn.

– Rurale HUB – busstation Lichtenvoorde

In Lichtenvoorde komt een ‘mobiliteitshub’. Bij de HUB zijn betere over- en opstapmogelijkheden. Naast bus en trein kun je hier bijvoorbeeld gebruik maken van (elektrische) deelfietsen en elektrische deelauto’s. Er komen fietskluizen, laadpalen en een ruime, beschutte abri.

Afbeelding: Achterhoek Onderneemt Duurzaam lanceerde in de gemeente Bronckhorst een campagne met de slogan: ‘Hé ondernemer uit Zelhem! Baal jij ook zo van de hoge energiekosten?’