Innovaties / Zonvarken

Zonvarken


Zonvarken is een revolutionair varkenshouderijconcept.
Het laat zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur én een gezond inkomen voor de boer prima samen kunnen gaan.

Een Zonvarken boerderij is met 50 zeugen en bijbehorende biggen kleinschalig van opzet. De eerste Zonvarken boerderij wordt in De Heurne (Gld) gerealiseerd, daarna biedt het concept een alternatief voor andere varkensboeren die de omschakeling naar kleinschaliger en duurzamer willen maken. Zonvarken is  varkenshouderij met vooruitstrevende stallen van geringere omvang die maatschappelijk omarmd worden maar ook economisch rendabel zijn.
Zonvarken is diervriendelijkermilieuvriendelijker en boervriendelijker. Door de vele innovaties zet het ook hoog in op het voorkomen van geur- en ammoniakuitstoot. Zonvarken is daarmee ook buurtvriendelijker.

In de Zonvarkensstal blijven de biggen door de uitgekiende hokindeling van geboorte tot slacht in hetzelfde hok om stress te voorkomen. Alle varkens liggen in strohokken en kunnen altijd naar buiten. De varkens krijgen circulair voer dat voor 100% uit rest- en retourstromen van humane voeding bestaat. Het voer wordt verstrekt vanuit een nieuw systeem waardoor geen voersilo’s en bulkauto’s meer nodig zijn. De verwachting is dat het varkensvlees van Zonvarkens door het circulaire voer, een sedum dak mét zonnepanelen en door voorkoming van methaanvorming klimaatneutraal geproduceerd kan worden.

info@zonvarken.nl
www.zonvarken.nl

Contactpersonen


Rob Nieuwenhuis

Projectleider Zonvarken

r.nieuwenhuis@zonvarken.nl

Aleid Diepeveen

Programmaregisseur Circulaire economie & Energietransitie

a.diepeveen@8RHK.nl
Tel. 06 1870 6907

Willemien Tel

Programmamedewerker Circulaire economie & Energietransitie en Wonen & Vastgoed

w.tel@8rhk.nl
Tel. 06 81 41 65 02