|

Achterhoek en Liemers versterken en versnellen aanpak droogte en wateroverlast

De samenwerking tussen achttien betrokken partijen om droogte en wateroverlast in de Achterhoek en Liemers aan te pakken krijgt een vervolg. De betrokken partijen hebben een handtekening gezet om deze samenwerking voort te zetten én om de uitvoering van maatregelen te versnellen. De ondertekening vond plaats in Ulft. in het bijzijn van Deltacomissaris Co Verdaas. Volgens Verdaas is de regio koploper in de aanpak van droogte en wateroverlast: “Het samen doen is de rode draad.”

Deze samenwerking bestaat inmiddels vijf jaar. Na de extreme droogte in 2018 en 2019 werden door de handen ineengeslagen om droogte aan te pakken. Inmiddels gaat het niet alleen meer over droogte, maar ook over (extreme) wateroverlast: perioden van droogte en extreme neerslag wisselen elkaar steeds sneller af. Vooral de hoge zandgronden zijn kwetsbaar.

In zijn presentatie liet Verdaas zien hoe Nederland in de loop van de eeuwen is onttrokken aan de elementen, zoals hij dat noemde. Iedereen kent natuurlijk de Deltawerken en polders, maar ondanks dat de Achterhoek in vergelijking met die landschappen relatief onveranderd is gebleven, betekent dat niet dat de regio niet kwetsbaar is. Maatregelen zijn dus nodig. Verdaas benadrukte dat de aanpak van droogte en wateroverlast niet alleen een wateropgave is, maar ook een ruimtelijke opgave. “We moeten steeds meer rekening houden met water en bodem als het gaat om hoe wij onze omgeving inrichten. Dit vraagt om samenwerking op alle niveaus en de bereidheid om keuzes te maken voor de lange termijn”. Hij voegde daaraantoe dat een klein land als Nederland de gevolgen van klimaatverandering maar zeer beperkt in eigen hand heeft en dat dat voor een regio als de Achterhoek nog meer geldt. Daarom is aanpassen aan een veranderend klimaat zo belangrijk, zo gaf hij aan.

Versnellen van uitvoeringsmaatregelen

Met de ondertekening leggen de partijen nu de focus op het versnellen van de uitvoeringsmaatregelen. Deze uitvoeringsmaatregelen moeten de schade en risico’s die ontstaan door droogte en extreme neerslag beperken. Er zijn acht sleutelgebieden en -projecten benoemd, waarvoor de betrokken partners binnen twee jaar de uitvoering willen regelen.

Er werd tijdens de werkconferentie stilgestaan bij de gevolgen van extreme neerslag, zoals de bui die in Limburg viel in juli 2021. Er is onderzoek gedaan naar wat de gevolgen zouden zijn van een dergelijke bui in de Achterhoek en de resultaten tonen de urgentie om ons op dergelijke situaties voor te bereiden en maatregelen te treffen tegen droogte en wateroverlast. Watergedeputeerde Ans Mol: “Ik ben blij dat de droogteaanpak nog concreter wordt. En met de flexibiliteit om vervolgens ook serieus voorbereid te zijn op mogelijke extreme wateroverlast. Water kent inmiddels vele facetten, aan ons de taak om daar goed mee om te gaan.”

De samenwerkende partijen zijn Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Winterswijk, Doetinchem, Aalten, Oost-Gelre, Berkelland, Bronckhorst, Oude-IJsselstreek, Montferland, Lochem, Zuthpen, LTO-Noord, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Geldersch Landschap, Gelders Particulier Grondbezit, Vitens en Provincie Gelderland. Ook met vier Liemerse gemeenten wordt samengewerkt. Dit zijn Doesburg, Duiven, Zevenaar en Westervoort.