Den Haag: “Achterhoek, jullie weten wat je wilt en bieden ons iets”
Het zevende Lentediner voor Eerste- en Tweede Kamerleden dat de Achterhoek op 16 mei 2018 aanbood in Den Haag, stond in het teken van grensoverschrijdende samenwerking en de Regiodeal. Het Rijk stelt hiermee deze kabinetsperiode ruim 400 miljoen euro beschikbaar voor steden en regio’s die met goede plannen komen om hun kracht te vergroten. Bijzonder was de aanwezigheid van Kai Zwicker, Landraad van Kreis Borken en meerdere Duitse burgemeesters.
Ongeveer vijftig Achterhoekse bestuurders van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties waren in de kersverse SmartHub-bus naar Den Haag gekomen en lieten tijdens een bruisende bijeenkomst in Nieuwspoort zien dat de Achterhoek staat voor ‘Smart economy, smart living en smart governance’. Vrij vertaald: een duurzame netwerksamenleving waar innovatie en technologie in dienst staan van de mens en waar de overheid en andere partijen samen aan het stuur staan. Regiovoorzitter Mark Boumans stelde dat Nederland meer heeft aan ‘Regiodeals met impact’ dan aan het verdelen van de middelen over vele gegadigden. Raymond Knops, staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zei trots te zijn op een regio ‘die zelf ook zaken aanbiedt en niet alleen maar vraagt’.
Jong talent
De Duitse gasten brachten op uitnodiging van de Achterhoek een tweedaags bezoek aan Den Haag. Hun aanwezigheid zette de Achterhoekse lobby op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking kracht bij. De Achterhoek bracht, zoals gebruikelijk, ook jong talent mee. Nikki Prein, leerling van het Graafschap College en winnares van de nationale Skills wedstrijd 2017 (beste gastvrouw), verzorgde een feestelijke welkomstcocktail.Er waren bijna dertig Eerste- en Tweede Kamerleden op het Lentediner afgekomen. Ook Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning van Gelderland en gedeputeerde Bea Schouten waren van de partij. Cornielje stelde dat de vraagstukken waar de Achterhoek voor staat, straks in alle regio’s spelen. “De Achterhoek kan zodoende een voorbeeldregio zijn, onder andere voor de energietransitie.”
Aan tafel!
Onder het genot van een diner van restaurant Villa Ruimzicht met Achterhoekse producten werd gesproken over de grote opgaven op het gebied van economie, wonen en zorg en bereikbaarheid, waarvoor de Regiodeal bestemd is. Kamerleden gaven aan dat zij het een zinvolle bijeenkomst vonden, dat ze dit jaar op werkbezoek komen in de Achterhoek en volgend jaar graag weer van de partij zijn in Nieuwspoort.