Een groep mensen kijkt uit over een groene akker
|

Experimenteerregio Achterhoek: leren en delen voor de toekomst

In de Experimenteerregio Achterhoek werken verschillende partijen samen aan een sterke en toekomstbestendige landbouw in de regio. Deze reis naar de toekomst is er een van ontdekken, experimenteren en vernieuwen binnen de agrarische sector. De focus ligt op vijf ontwikkelpaden, die richting geven aan de verdere ontwikkeling van de landbouw in de Achterhoek. In het afgelopen jaar zijn zes innovatieprojecten en zes boerenexperimenten opgestart. De opgedane kennis wordt breed gedeeld, zowel binnen als buiten de regio. De komende tijd worden per ontwikkelpad voorbeelden van projecten en experimenten uitgelicht.

De vijf ontwikkelpaden:

  1. Biodivers landschap
  2. Nieuwe vormen van ondernemen
  3. Vruchtbare bodem
  4. Minder input en minder emissie
  5. Dierwaardig en plantaardig

Biodivers landschap

Het eerste artikel in deze reeks gaat over het ontwikkelpad Biodivers landschap. Een van de sleutels tot een robuuste kringlooplandbouw is het versterken van biodiversiteit. Binnen de Experimenteerregio Achterhoek wordt op verschillende manieren geƫxperimenteerd met innovatieve projecten en boerenexperimenten die bijdragen aan een biodiverser landschap. Denk aan projecten rondom bufferzones langs watergangen, het verbouwen van diverse gewassen en het verbeteren van bodemgezondheid.

In dit artikel worden praktijkvoorbeelden gedeeld, zoals het experiment Biodiverse groenbemesters, waarin boeren testen hoe groenbemesters bijdragen aan een gezondere bodem en een rijker ecosysteem. Ook komt het experiment Goed Gevulde Akkerbouw aan bod, waarbij gekeken wordt naar het telen van gewassen met minder input en een hogere biodiversiteitswaarde.

Lees het volledige artikel op de website van VALA (Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek): Experimenteerregio Achterhoek: leren en delen voor de toekomst.