|

Ondanks tegenwind hard vooruit in woningbouw Achterhoek

De Achterhoek heeft flinke regionale ambities op de woningmarkt, met een stip op de horizon van 15.000 nieuwe woningen erbij voor 2035. Monique van Haaf, lid van de Landelijke Versnellingstafel Woningbouw (LVW) van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: “Andere regio’s kunnen van de Achterhoek leren als het gaat om werken aan extra woningen. Zonder kaarten tegen de borst wordt hier open samengewerkt om nieuwe huizen voor elkaar te boksen. Landelijk werken we daar ook aan met onze onafhankelijke versnellingstafel. Niet alleen vanuit de overheid, juist ook met ons brede netwerk in de bouwwereld. Natuurlijk is er ook tegenwind, maar we gaan hard vooruit.”

Monique van Haaf van de Versnellingstafel rechts en links dagvoorzitter Wendelien Wouters

Woon- en bouwsector bijeen

Donderdagochtend 20 maart kwam de woon- en bouwsector uit de Achterhoek bijeen; een brede vertegenwoordiging uit projectontwikkelaars, makelaars, woningcorporaties en overheid. Om samen oplossingen te vinden voor knelpunten om zo de woningbouw in de Achterhoek te versnellen. Een van de initiatiefnemers, directeur-bestuurder van ProWonen Hanke Struik: “Ik ben heel blij met de grote opkomst vandaag. Daarmee maken we op dit moment al de versnelling. We hebben elkaar hard nodig in het werkveld om op zoek te gaan naar oplossingen.”

Hanke Struik, directeur-bestuurder ProWonen

In 2026: ‘Explosieve groei in de Achterhoek op álle terreinen’

Aan het einde van de bijeenkomst werd aan alle aanwezigen gevraagd wat zij over een jaar graag terug willen lezen in de krant. Van Haaf: “Na deze bijeenkomst kan ik alleen maar melden dat er explosieve groei in de Achterhoek zal zijn op alle terreinen. In de Achterhoek is de ruimte om te bouwen. En dat is ook nodig om jongeren hier en voorzieningen in stand te houden.” De wil is er, blijkt ook uit de brede vertegenwoordiging uit de bouw- en overheidswereld in de zaal. Toch komt niet alle wil voor nieuwe woningen tot uitvoer. Bijvoorbeeld door hobbels in regelgevingen, zoals ter bescherming van flora en fauna. En vooral door uitlopende procedures in vergunningverlening door capaciteitsgebrek bij instanties als de Raad van State en gemeenten. Dat blijkt ook uit een enquête die Bouwend Nederland uitzette onder aannemers in de Achterhoek. De groep aanwezigen ging ook met elkaar in gesprek, begeleid door Henri Schimmel, Frans Holleman en Mariël Gerritsen van Franklr. René Buiting, programmaregisseur Wonen & Vastgoed van 8RHK ambassadeurs stipte aan: “De Achterhoek heeft een nieuwe Regio Deal met de provincie en het Rijk gesloten, dus we hebben subsidie klaarstaan om innovatieve woningbouw te stimuleren. Zo breed mogelijk. Te denken valt aan proces en techniek, aan wonen op allerlei manieren inclusief zorgwoningen.” Zie ook de flyer over de subsidiemogelijkheden van de Regio Deal in woningbouw.

De drie workshopgevers van adviesbureau Franklr

Foto’s: Jurgen Pillen