Innovaties / Achterhoek onderneemt duurzaam

Achterhoek onderneemt duurzaam


Samen naar een energieneutraal en circulair bedrijfsleven in de Achterhoek

Achterhoek Onderneemt Duurzaam ondersteunt ondernemers in het duurzamer ondernemen door kennis, middelen en een groot netwerk. Achterhoekse ondernemers helpen elkaar, is de achterliggende gedachte. Vanuit de Samenwerkende Industrie Kringen Achterhoek (SIKA) is er een samenwerking tot stand gebracht met de provincie, zes Achterhoekse gemeenten, de 8RHK ambassadeurs en de Omgevingsdienst Achterhoek. Samen zetten we ons in voor een toekomstbestendig, energieneutraal en circulair bedrijfsleven in de Achterhoek.

981

Gratis energiescan en uitgebreid advies voor ondernemers
Er wordt aan ondernemers door Achterhoek Onderneemt Duurzaam een gratis energiescan aangeboden. Aan de hand van hun jaarlijkse energieverbruik wordt bepaald voor welke scan ze in aanmerking komen. Een adviseur of specialist komt langs en bekijkt de mogelijkheden. De ondernemer ontvangt een uitgebreid advies over hoe ze energie kunnen besparen en duurzaamheid kunnen opnemen in hun de bedrijfsvoering. Inmiddels hebben al meer dan 600 Achterhoekse ondernemers de energiescan gedaan en ervaren hier dagelijks de (financiële) voordelen van.

BCI, fabrikant van schoolmeubilair, uit Neede; ‘’Dankzij Achterhoek Onderneemt Duurzaam besparen wij nu 18.000 kWh per jaar! En dit is nog maar door één maatregel. Uit het rapport kwam naar voren dat er nog meer winst te behalen valt. Concrete punten waar we zeker in de toekomst mee aan de slag gaan’’.

Achterhoek klimaattour; AOD brengt bezoek aan bedrijvenpark
Hoe begin je met besparen op je energiekosten en duurzaam ondernemen? Een vraag waar veel ondernemers tegenaan lopen. Doel is om samen die eerste stap te zetten naar een energieneutrale Achterhoek. Om deze eerste stap nog gemakkelijker te maken voor ondernemers, komt Achterhoek Onderneemt Duurzaam naar ze toe. Zo werden er vorige maand ruim 200 bedrijven op Bedrijvenpark Wijnbergen bezocht door studenten van de Hogeschool van Arnhem  en Nijmegen (HAN) en het promoteam van AOD. Het was een initiatief van Bedrijvenpark Wijnbergen in samenwerking met Achterhoek Onderneemt Duurzaam. In het najaar van 2020 heeft presentator Frans Miggelbrink in Lichtenvoorde verschillende ondernemers bezocht. Binnenkort zullen ook bedrijvenparken in andere Achterhoekse gemeenten volgen.

Van Raam, Varsseveld; ‘’Als ondernemer ben je bijna verplicht om te kijken naar duurzaamheid, je kunt er tegenwoordig niet meer om heen Ik kan het moeilijk in geld uitdrukken wat de scan heeft opgeleverd maar het is vooral naar de klanten en het personeel toe. Zij vragen steeds vaker wat we als bedrijf aan duurzaamheid doen. Door de energiescan hebben we nu een duidelijk beleid. Duurzaamheid gaat veel verder dan een zonnepaneel op je dak leggen of verlichting vervangen door led, het gaat over het hele bedrijfsproces. Al met al dus een hele grote meerwaarde voor ons bedrijf!”

Jeroen Rengelink en Marleen Mensen-Rengelink van Dekalu in Winterswijk kwamen via een bijeenkomst, georganiseerd door het projectteam van Achterhoek Onderneemt Duurzaam in Winterswijk, tot de conclusie dat een duurzaam ondernemen- en energiescan wel een goed idee zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. ‘’De energieadviseurs hebben een uitgebreide rondgang in het pand gehad van Dekalu. Er werd gekeken naar de ramen, kozijnen, verlichting, waar verwarm je mee? Echt alles werd op een rijtje gezet. Bijna alle maatregelen hebben we doorgevoerd. Op het pand van Dekalu liggen nu 440 zonnepanelen en daarmee is het pand nagenoeg zelfvoorzienend. Een terugverdientijd van zo’n 7 jaar en ook nog eens een mooie subsidie erbij. Dat maakt het echt een hele aantrekkelijke investering waarmee we bijdragen aan een energieneutraal Achterhoek in 2030’’.

Meer informatie over Achterhoek Onderneemt Duurzaam vind je op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl of kijk op onze socials:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Youtube

Of neem contact op met het projectteam:
info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Bekijk onze video!