Innovaties / Biogas en waterstof in Bronckhorst

Biogas en waterstof in Bronckhorst


In het kader van de verduurzaming van de Achterhoek worden de mogelijkheden van biogas en waterstof in de gemeente Bronckhorst onderzocht. De start is in Steenderen, waar twee grote industriële gebruikers zijn, nl. Aviko en FrieslandCampina. Het unieke is dat Waterstromen al een biogasleiding heeft die loopt van haar waterzuivering Olburgen naar Aviko. Dit zal de basis van de biogashub vormen. Eerst betrekken wij naburige agrariërs, die hun mest op hun erf willen vergisten en het biogas leveren aan deze biogashub. Een mooie extra inkomstenbron en tevens een bijdrage aan de verduurzaming van Aviko en FrieslandCampina. Vervolgens gaan wij de biogashub opschalen en bekijken onder welke voorwaarden het interessant is voor agrariërs uit Bronckhorst om aan te sluiten op deze hub.

Naast biogas wordt ook gekeken naar waterstof. Dit kan ingevoegd worden op de biogashub, maar ook onderzoeken we in hoeverre biogas aan het bestaande aardgasnet kan worden toegevoegd. Aanvullend hierop kijken we of de industriële restwarmte in het dorp Steenderen kan worden ingezet. De kern van het project is het toewerken naar een haalbare businesscase. De resultaten/uitkomsten kunnen worden gebruikt voor de hele Achterhoek.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit de Regio Deal Achterhoek en gemeente Bronckhorst.

968

Contactpersonen


Erik Mol

Projectleider Biogas en waterstof in Bronckhorst

e.mol@bronckhorst.nl

Aleid Diepeveen

Programmaregisseur Circulaire economie & Energietransitie

a.diepeveen@8RHK.nl
Tel. 06 1870 6907

Willemien Tel

Programmamedewerker Circulaire economie & Energietransitie en Wonen & Vastgoed

w.tel@8rhk.nl
Tel. 06 81 41 65 02