Stadsboerin Doetinchem wint Europese award
Ellen Willems, initiatiefneemster van Stadsboerin Doetinchem, kreeg op 4 december de publieksprijs overhandigd tijdens de Europese ARIA-awards. Van alle 24 finalisten wist ze de meeste stemmen binnen te halen. Ellen: “Geweldig! Europa heeft plekken nodig waar mensen in verbinding met elkaar en natuur samenleven. Ik hoop dat dit andere mensen inspireert om ook deze plekken te creëren.”
Zij neemt de fraaie bokaal van de Popular Award mee naar huis. Stadsboerin Doetinchem was de enige inzender voor de categorie ‘beste sociaal economische plattelandsprojecten’ van de Europese ARIA-Awards namens Nederland. In Brussel werden op 4 december in totaal vijf prijzen – een per categorie en de overkoepelende ‘Popular Award’, oftewel publieksprijs – uitgereikt. Stadsboerin Doetinchem wist verreweg de meeste stemmen van alle finalisten binnen te halen.
ARIA-Awards
Jaarlijks strijden agrarische- en plattelandsprojecten binnen de EU om de vijf ARIA-Awards. Stadsboerin Doetinchem blinkt uit in de selectiecriteria van de Agricultural & Rural Inspiration Award (ARIA): sociale inclusie, educatie, productie van betaalbaar en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerken. Met de ARIA wil de EU kennisuitwisseling en netwerken op het platteland bevorderen door de beste praktijkvoorbeelden te presenteren. De Regieorganisatie voor het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) selecteerde het project uit de vele Nederlandse plattelandsprojecten die met Europese subsidie zijn ondersteund. Stadsboerin Doetinchem is een project van LEADER Achterhoek dat bijdraagt aan het versterken van het netwerk Achterhoek Food, dat de focus heeft op duurzame, gezonde voeding die voor iedereen bereikbaar is.
Over Stadsboerin Doetinchem
Stadsboerin Doetinchem is stadslandbouw op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Op drie hectare land vindt u moestuinen, een gezellige ontvangstruimte en een landwinkel met veel lekkere gezonde producten. Er zijn vijftig vrijwilligers van allerlei achtergronden en nationaliteiten en vijf beroepskrachten. Leerlingen van zeven scholen lopen er af en aan. Ellen: “Wij zijn een verbindende plek voor allerlei groepen inwoners, we produceren samen op duurzame wijze voedsel. Daarnaast doen we veel aan educatie, wij bieden een lesprogramma aan waar leerlingen van zeven scholen aan deelnemen.”
Voor iedereen
Bij Stadsboerin Doetinchem trekken jonge mensen, vrouwen en minderheden samen op. Volwassenen en kinderen leerden er tuinieren en koken. Bij het project werken inmiddels vijf beroepskrachten. Dankzij Stadsboerin kreeg de kale plek achter de oude gevangenis nieuwe natuur en veel biodiversiteit. De Stadsboerin werkt samen met de voedselbank, scholen, de gemeente en andere voedselleveranciers. “We verzorgen met onze vrijwilligers ook ontbijt voor basisschool Noorderlicht. De schoolkinderen krijgen gezond eten, met brood dat gebakken is van Achterhoeks graan!” Bezoekers zijn van harte welkom tijdens openingstijden.
Meer informatie
Bron: LEADER Achterhoek