Stecker-Café met hoogleraar kernreactorfysica Jan Leen Kloosterman

10 september 2021 Innovatiecentrum De Steck over duurzame kernenergie

Thorium dient zich aan als alternatief voor uranium als brandstof in kerncentrales. Het is veiliger, zorgt voor minder radioactief afval en van CO2-uitstoot is net als bij uranium geen sprake. Nederland loopt voorop met het onderzoek. Gaat het element in de nabije toekomst een rol spelen in onze energievoorziening? Jan Leen Kloosterman (hoogleraar kernreactorfysica aan de TU Delft) gaat tijdens zijn lezing op vrijdag 10 september 2021 in op de principes van kernsplijting als energiebron.

Kernreactoren werken met uranium of met een combinatie van uranium en plutonium als splijtstof en produceren momenteel alle elektriciteit (huishoudelijk en industrieel) voor circa één miljard mensen. Er bestaat echter een mogelijkheid om kernsplijtingsreactoren te laten werken op thorium in plaats van uranium, wat in potentie veel duurzamer is. Om dit proces succesvol te laten verlopen is een nieuw type kernreactor nodig, de zogenoemde gesmolten zout reactor. In deze reactor wordt een heet vloeibaar zout rondgepompt door kanalen in een groot grafietblok. In het zout zit het thorium opgelost. Het zout is dus zowel de splijtstof als het koelmiddel, wat zowel de reactorveiligheid als de duurzaamheid van de splijtstofcyclus ten goede komt.

Deze Stecker-Café ‘Duurzame kernenergie’ vindt plaats op vrijdag 10 september van 16.00 tot 18.00 uur in het innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Aanmelden kan via deze link.

Gezien de huidige coronamaatregelen zijn er helaas maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meldt u zich zo snel mogelijk aan, want vol is vol.