Uniek pilotproject Innovatie schot in de roos
In twee sessies van een jaar kregen elf Achterhoekse bedrijven een gerichte begeleiding van de Universiteit Twente. Innovatief ondernemen stond centraal tijdens de pilot waarbij kennisdeling en samenwerking een belangrijke rol speelden. ‘Een schot in de roos’, zo luidde de conclusie.
Achterliggende gedachte was het innovatievermogen te vergroten en concurrentievoordeel te behalen. Het succesvolle pilotproject werd woensdag 20 januari formeel afgesloten met een slotbijeenkomst op de Universiteit van Twente. Daar werden de bevindingen en resultaten geëvalueerd. De intensieve ondersteuning heeft veel opgeleverd, zo werd duidelijk aan de reacties van de deelnemers. ‘Je krijgt veel tips om op een goede en onderscheidende manier aan de slag te gaan met innovatie. Het was een superkans om aan dit traject mee te doen. We zijn anders gaan leren kijken naar bedrijfsprocessen, je krijgt een spiegel voorgehouden. Het is een stimulans tot doen. We richten ons nu veel meer op de lange termijn.’
Achterhoek Innovatie Award
Het project werd onlangs met een officieel tintje afgesloten. De laatste groep van zes Achterhoekse deelnemers kregen een UT certificaat uit handen van niemand minder dan Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente. Ook professor Aard Groen hoogleraar innovatief ondernemerschap was bij daarbij aanwezig. ‘Het is mooi om te zien dat het samenspel grootse resultaten kan opleveren. Daar ben ik trots op. We zijn niet voor niets dé ondernemende universiteit van Nederland’, aldus Van der Chijs. De bedrijven ontvingen een Achterhoek Innovatie Award, die speciaal hiervoor is ontworpen door kunstenaar Zagara.
De volgende bedrijven werden voor hun inspanningen beloond: BSM Factory (Borculo), Dostal Wegenbouw (Vorden), Hacron Groen (Lievelde), PB International (Zelhem), VKF Renzel (Dinxperlo) en Pas Reform (Zeddam). In de eerste ronde namen Baks Agri Foods (Borculo), CTST (Borculo), TDC De Mors (Borculo), Prange (Winterswijk) en TP-Metal (’s-Heerenberg) succesvol deel aan de pilot.
Gerichte, persoonlijke begeleiding
De landelijk unieke samenwerking is een initiatief van de Industriële Kring Berkelland (IKB), Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA), Logos Groep en Universiteit Twente/Venture Lab onder leiding van professor Aard Groen. Doel is om midden- en kleinbedrijven te laten innoveren. Het programma van een jaar bestond uit het volgen van colleges op de Universiteit, deelname aan workshops en een zeer gerichte, persoonlijke begeleiding. Na de eerste pilot in Berkelland in 2014 werd het project het afgelopen jaar in de hele Achterhoek uitgerold. Deelnemers moeten zelf een deel bijdragen in de kosten. Daarnaast zorgde de provincie Gelderland voor financiële ondersteuning.
Meedoen
Het is de bedoeling dat het project een vervolg en een structureel karakter krijgt. ‘Er is grote behoefte aan’, vertelden Rinus Smet en Arwin Baauw die het project begeleiden. ‘We willen in april met de volgende groep van start gaan.’ Bedrijven die belangstelling hebben om deel te nemen aan het innovatieproject of meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Rinus Smet, tel. 06 23960450 of per mail: r.smet@industrielekringberkelland.nl
Foto: uitreiking Achterhoek Innovatie Award aan Hacron Groen