Werkbezoek gedeputeerden aan circulaire Achterhoek
Donderdag 22 augustus bezochten gedeputeerden van Provincie Gelderland, Helga Witjes en Ans Mol, Groot Zevert in Beltrum. Getoond werd hoe centraal dierlijke mest en andere organische reststromen verwerkt worden tot kunstmestvervanger, waarbij schoon water en biogas wordt geproduceerd. De ontwikkeling is onderdeel van de regionale experimenteeraanpak en mede mogelijk gemaakt door ruimte in regelgeving voor onder andere (her)gebruik van groene meststoffen.
De aanpak maakt onderdeel uit van de transitie naar kringlooplandbouw in de Achterhoek en wat daarvoor nodig is. Een duurzame ontwikkeling waarbij kringlopen van nutriënten, water en energie samen komen. Én een voorbeeld in verschillende uitdagingen die experimenten voor vernieuwing en verduurzaming met zich meebrengen.
Helga Witjes: ‘Goed om te zien en te horen wat nodig is om de circulaire verwerking van mest mogelijk te maken om tot het sluiten van een kringloop te komen. In de Achterhoek zijn ze goed op weg, en zijn er nog uitdagingen. We hebben belangrijke thema’s besproken zoals het slim benutten van het geproduceerde biogas en breed toepassen van de Groene Weide Meststof. Het is belangrijk om samen te werken voor een circulair Gelderland.’
Wilko Pelgrom (op bovenstaande foto in blauw pak, op de voorgrond boer Arjan Prinsen in gesprek met de gedeputeerden), voorzitter thematafel Circulaire Economie & Energietransitie 8RHK: “Niets van wat we vandaag zagen staat op zichzelf in de Achterhoek. Regionaal werken we met concrete projecten, bedrijven en allerlei stakeholders aan de grotere maatschappelijke uitdagingen. Vandaag zien we dat die niet op zichzelf staan. We moeten ze in samenhang aanpakken om tot praktische oplossingen te komen. Daarvoor hebben we overheden als provincie en Rijk nodig, onder andere in juridische ruimte in regels (zoals vrijstelling van mestverwerking) en lobby voor nieuwe wet- en regelgeving (zoals Renure).”