190 ondernemers naar De DAG in Berkelland

Noaberschap oftewel samenwerking in de regio kan veel voordeel opleveren. Dat werd duidelijk tijdens De DAG voor de Berkellandse Ondernemer op donderdag 24 september. De vijfde editie van het evenement werd gehouden bij Attraction Builders KMG in Neede. “Door krachten te bundelen profiteer je van elkaars kennis en kunde. Dat is goed voor de lokale economie. Bedrijven in Berkelland spreken dezelfde taal en de fysieke afstanden zijn klein.”

De DAG voor de Berkellandse Ondernemer vierde het eerste lustrum. De boeiende bijeenkomst met een goede mix tussen informatie-uitwisseling en netwerken was opnieuw een schot in de roos. De DAG is uitgegroeid tot een volwassen en breed gedragen evenement en voorziet duidelijk in een behoefte. Dat bleek ook wel uit de opkomst. Want er waren maar liefst zo’n 190 ondernemers van de partij. De DAG voor de Berkellandse Ondernemer is een initiatief van Platform BV Berkelland, een samenwerkingsverband van de Industriële Kring Berkelland, ondernemersverenigingen en de gemeente Berkelland. Samen worden activiteiten ontplooid en inspanningen verricht om de plaatselijke en regionale economie een impuls te geven. De DAG is één van de instrumenten om dat te bereiken.

‘Verborgen parels’
De opzet verschilde enigszins ten opzichte van de vorige edities. De locatie was zoals voorheen geen horecagelegenheid. De belangstellenden waren te gast bij Attraction Builders KMG in Neede waar ze tijdens de goed georganiseerde bijeenkomst een rondleiding kregen. Aan het woord kwamen Rinus Smet van Platform BV Berkelland, Han Boer wethouder van de gemeente Berkelland en Ronald van Wetering, directeur bedrijven van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, hoofdsponsor van De DAG. Als dagvoorzitter fungeerde Erna Koeslag. De sprekers benadrukten dat er veel ‘verborgen parels’ in de gemeente zitten. Unieke bedrijven met veel onderscheidend vermogen, zoals KMG.

Succesvolle samenwerkingsverbanden
Centraal stond deze keer het thema Ondernemende Noabers. Er werden enkele succesvolle samenwerkingsverbanden uitgelicht. Uit de voorbeelden kwam naar voren dat het heel zinvol is om naar de ‘buren’ in de plaats of de gemeente te kijken om wellicht mee samen te werken. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Keurslager en Echte Bakker Boenders in Eibergen met Pluimveehouderij Gussinklo en Plus Koenders. Dat geldt ook voor Baks Groep in Borculo met Technisch Distributiecentrum De Mors en CTST. Bronkhorst High-Tech in Ruurlo maakt gebruik van de diensten van Mevo en Trios, terwijl KMG in Neede een beroep doet op Metaalbedrijf Diepenmaat, Machinefabriek Diepenmaat en Van Rooijen Coating. De samenwerkingsverbanden werden op aantrekkelijke wijze in beeld gebracht, waarna een interview met de betrokkenen volgde. De kracht van lokale partners zit in een efficiënte werkwijze en het snel kunnen schakelen. Je loopt zo bij elkaar binnen en je kent de mensen achter de machine. Lange transporttijden worden vermeden, dat scheelt in de kosten en het draagt bij aan duurzaamheid. Het biedt allerlei kansen, maar het is ook zeker een kwestie van elkaar iets gunnen. Door de verbindingen ontstaat een wisselwerking, waarbij ieder zijn specialiteit maximaal wordt benut. “Er zit zoveel talent in de buurt waarom zou je het veraf zoeken?”, merkte een deelnemer treffend op. Met noaberschap kun je elkaar versterken, zo was het algemene beeld. De zakelijke manifestatie werd afgesloten met de mogelijkheid tot netwerken. Daar werd massaal gebruik van gemaakt. Waarschijnlijk ook met het oog om samenwerking te bevorderen.

Meer informatie

 

www.platformbvberkelland.nl