Achterhoek Raad stelt Uitvoeringsplan 2025 vast en benoemt nieuw Boardlid

Op maandag 9 december heeft de Achterhoek Raad in grote meerderheid ingestemd met het Uitvoeringsplan voor 2025. Het Uitvoeringsplan 2025, dat voortkomt uit de Achterhoek Visie 2030, geeft de richting aan voor het komende jaar en bevat de prioriteiten en plannen van de Achterhoek Board en de Thematafels. Alleen de fracties van BBB Berkellanden van de Dorp en Plattelandbeweging Oude IJsselstreek stemden tegen, omdat zij teveel nadruk op de Sustainable Development Goals zien in het uitvoeringsplan. GroenLinks Berkelland stemde onder protest in met het voorstel en gaf als stemverklaring aan de aandacht voor de natuur te missen.

Op verzoek van de Achterhoek Raad is het uitvoeringsplan dit jaar verder aangescherpt om SMART (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant, tijdgebonden) formuleringen te hanteren voor de beoogde doelen. Jaap Veldhorst, Lokaal Belang Oude IJsselstreek die sprak namens diverse lokale fracties gaf aan het plan echter nog te wollig te vinden en wilde in de toekomst graag nog een concretiseringsslag zien. Thea Lusink van VVD Bronckhorst gaf namens de VVD fracties aan dat de Achterhoek zich over het algemeen goed op de kaart zet. Wel is het volgens de VVD soms lastig te zien wat er concreet bereikt wordt, al geeft de partij ook aan dat er veel financiële middelen binnengehaald, ook voor de lange termijn. Maarten op de Weegh (PvdA Doetinchem) gaf aan zich zorgen te maken om het ‘huwelijk’ tussen de Raad en de Board: “De politieke spanning ontbreekt. Het voelt alsof we in een goed huwelijk zitten na jaren, wat net iets te comfortabel is geworden. Het is niet dat het slecht is, maar het sprankelt niet.” In zijn pleidooi riep Op de Weegh op om het politieke spel wat aan te wakkeren.

Motie Ruimtelijk Perspectief Achterhoek (RPA)

Tijdens de vergadering werd een motie ingediend om de besluitvorming over het Ruimtelijk Perspectief Achterhoek (RPA) bij de betrokken gemeenteraden te leggen in plaats van de Achterhoek Raad. Namens de fracties die de motie indienden sprak Luuk Preijde (PvdA Bronckhorst) het volgende: “Het zijn politieke keuzes, die gemaakt worden in het ruimtelijk perspectief.” Als voorbeeld noemde Preijde wat een vitaal landschap voor verschillende partijen inhoudt. “Het is een gigantisch belangrijk stuk, waarbij wij ons niet kunnen veroorloven dat het zonder democratie bepaald wordt. Vandaar dat er een motie is opgesteld. Wij (de ondertekenaars) vinden dat hierover niet in de Achterhoek Raad besloten kan worden, maar dat dit moet gebeuren door de gemeenteraden.”

De Achterhoek Board interpreteerde deze motie als een zorg over de mogelijke impact van het RPA voor de ruimtelijke ordening bij individuele gemeenten en de bevoegdheden van gemeenteraden daarin. De Achterhoek Board herkende de zorg en gaf aan dat wordt gewerkt aan een herijking van het proces waarin ook de rol van de gemeenteraden volop aandacht krijgt. In januari en februari 2025 worden raadsinformatieavonden gehouden om de voortgang van het RPA en de contourenschets toe te lichten. Er is afgesproken om de Achterhoek Raad nader te informeren tijdens de volgende vergadering van 31 maart 2025. De motie werd toch ingediend en werd met 106 stemmen voor en 60 tegen aangenomen.

Benoeming nieuw Boardlid

De Achterhoek Raad benoemde Saar Veneman, directeur-bestuurder van Sité Woondiensten, als nieuw lid van de Achterhoek Board. Veneman vervangt Els Birkenhäger, die in maart 2024 afscheid nam als Boardlid namens de Achterhoekse Corporaties. Saar Veneman: “We staan in de Achterhoek voor grote opgaven die niet los van elkaar gezien kunnen worden en die we alleen maar gezamenlijk kunnen aanpakken. Daarom is regionale samenwerking van groot belang. Vanuit de Achterhoekse corporaties zet ik me graag in de breedte in voor een duurzame en veerkrachtige regio”.

Presentatie convenant Regio Deal Achterhoek II

Vanuit de Board werd een presentatie verzorgd over het convenant dat is gesloten rondom de Regio Deal Achterhoek II. In het convenant staan de doelen gerangschikt op een drietal hoofdlijnen, te weten: leefbare gemeenschappen, een toekomstbestendige arbeidsmarkt en een duurzame economie. Vervolgens worden de aanpak en resultaten uitgewerkt in elf springplanken en er wordt uitgelegd hoe er regie wordt gegeven op de uitvoering.

Een belangrijk onderdeel van het convenant is de uitleg hoe iemand kan bijdragen aan de beschreven aanpak en resultaten van de springplank, door bijvoorbeeld zelf een project te initiëren dat bijdraagt aan de beschreven aanpak en resultaten van een springplank. Zowel de Achterhoek Raad als de Board gaf aan dat het belangrijk is om de Regio Deal en de mogelijkheid voor het aanvragen van projecten goed verder te communiceren naar de verschillende achterbannen.

Voor wie wil bijdragen met een project of meer innovatie wil, wordt verwezen naar deze uitleg.

Evaluatie Achterhoekse samenwerking

Na afloop van de formele vergadering zijn de resultaten van de recente lichte evaluatie van de Achterhoekse samenwerking op een interactieve manier besproken. Hoewel er ook aandachtspunten en aanbevelingen voor de verdere ontwikkeling zijn, laten de uitkomsten van gesprekken met bestuurders en stakeholders zien dat de samenwerking binnen de Achterhoek in grote lijnen positief wordt gewaardeerd. De leden van de Achterhoek Raad gingen in gesprek op drie thema’s: inhoudelijke agenda, uitbreiding partnerschappen en de ruimtelijke agenda. In maart 2025 zal de Achterhoek Board met een concreet voorstel komen voor de verdere doorontwikkeling.

De gehele raadsvergadering is hier terug te zien.