Achterhoek zet in op toekomstbestendig bouwen met nieuwe afspraken in Woondeal
De Achterhoek zet een volgende stap richting toekomstbestendig bouwen. In de woondeal 2025-2035 gaan we nadere afspraken maken over toekomstbestendig bouwen. Naast betaalbaarheid en snelheid gaat de regio nu ook vol inzetten op kwaliteit en duurzame materialen. De ambitie? Woningen en wijken bouwen op een verantwoorde manier, die niet alleen nu, maar ook over tientallen jaren prettig en leefbaar zijn.
De thematafels Wonen en Vastgoed en Circulaire Economie en Energietransitie hebben op 26 september akkoord gegeven op het opnemen van het Gelders kader Toekomstbestendig Bouwen in de Woondeal 2.0. (2025-2035) die naar verwachting volgend voorjaar wordt getekend. De beide thematafels omarmen de ambitie voor toekomstbestendig bouwen, maken het onderwerp van gesprek en ontwikkelen programma’s. De afspraken helpen om gericht vervolgacties in gang te zetten en toekomstbestendig bouwen te stimuleren.
Het Gelders kader Toekomstbestendig Bouwen is een hulpmiddel van de provincie voor gemeenten en bouwbedrijven om duurzaam en klimaatadaptief te bouwen, door duidelijke en uniforme keuzes te maken bij het ontwerpen van nieuwe wijken en woningen. Samen met de projectorganisatie Samen Biobased Bouwen en Cirkelregio de Achterhoek wordt een brede consultatie gedaan waarmee kansen, uitdagingen en behoeften van betrokken partijen – zoals gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen – in kaart gebracht worden. Daaruit wordt een programma opgezet om te ervoor zorgen dat we gericht aan de slag gaan en met concrete keuzes komen die passen bij de Achterhoek.
Vooroplopen in circulair en biobased bouwen
De Achterhoek loopt voorop op een aantal gebieden met betrekking tot toekomstbestendig bouwen. In vrijwel elke gemeente zijn al projecten te vinden waarin circulair en biobased bouwen een grote rol speelt, zoals het biobased paviljoen de Marke, ‘De Kwekerij’ in Doetinchem en het Staring College in Borculo. Deze succesvolle voorbeelden laten zien hoe de regio de transitie naar duurzame bouw heeft omarmd.
Het Gelders kader sluit aan bij bestaande landelijke kaders zoals Het Nieuwe Normaal. Het Nieuwe Normaal is een landelijke standaard voor circulair bouwen, waarbij het doel is dat in 2050 Nederland 100% circulair is. Dit betekent dat materialen worden hergebruikt, gerecycled of hernieuwbaar zijn, waardoor de impact op het milieu flink wordt verlaagd.
Snel, betaalbaar én duurzaam bouwen
Een grote uitdaging blijft het vinden van de juiste balans tussen snel, betaalbaar en toekomstbestendig bouwen. Door samen te werken en de verschillende opgaven op het netvlies te hebben zijn een goede afweging en aanpak dichterbij. Hoewel deze doelen soms lastig te verenigen lijken, zijn er in de Achterhoek al voorbeelden van projecten die laten zien dat het wél kan. Door deze ervaringen te delen, kunnen we elkaar helpen de juiste keuzes te maken.
Bouwbedrijven in de regio staan klaar om de transitie verder vorm te geven. We gaan met elkaar bekijken hoe we de volgende stap kunnen maken en wat er nodig is.
Gezamenlijke ambitie voor de toekomst
Met de Woondeal 2.0 benadrukken we de gezamenlijke ambitie van de Achterhoek om duurzaam en toekomstbestendig te bouwen. Met de steun van alle betrokken partijen gaat de regio aan de slag met de uitdagingen van klimaatverandering, grondstofschaarste en de energietransitie.
Het programma voor toekomstbestendig bouwen moet eind 2024 in concept gereed zijn, waarmee de Achterhoek een belangrijke bijdrage levert aan duurzaam wonen voor de toekomst.