Achterhoekse jongeren op studiereis in Den Haag

Vijftig Achterhoekse jongeren bezochten 10 en 11 november Den Haag voor een tweedaagse studiereis. Het was een divers gezelschap met ambtenaren, ondernemers, docenten, studenten of ‘gewoon’ betrokken Achterhoekers. De reis, met centraal thema ‘Jong talent binden aan de Achterhoek’, werd georganiseerd door Achterhoek2020 Jong, netwerk Jonge Ambtenaren Achterhoek en JongAchterhoek.

Deze verbonden Achterhoekse jongerenorganisaties zetten zich allemaal in om jong talent aan te trekken en voor de Achterhoek te behouden. Tijdens de twee dagen zijn inspirerende gesprekken gevoerd met Tweede Kamerleden, lobbyisten, een spindoctor en een diplomaat. Dit leverde over en weer leerzame en interessante inzichten op over hoe het reilt en zeilt in ‘Het Haagse’, maar ook welke thema’s voor de Achterhoek van belang zijn. Voor een krimpregio is het aantrekken en behouden van jongeren heel belangrijk. Daarvoor zijn werk, woonmogelijkheden en een goede bereikbaarheid cruciale thema’s, waarin de landelijke politiek zeker een rol heeft!

“We gaan de dialoog aan met de Kamerleden en uiteindelijk hopen we de kracht van de Achterhoek mee te kunnen geven hier in Den Haag”, aldus projectleider Jouke Lavalaye. Ook werd er onder andere gesproken met Monique Schumans, lobbyist voor de provincies Gelderland en Overijssel: “Ik heb ze een kijkje proberen te geven in de Haagse keuken, hoe het werkt en wat ik dagelijks doe. En hoe zij als Achterhoek de regio in Den Haag onder de aandacht kunnen brengen.”

De reis werd niet alleen georganiseerd om politieke figuren te ontmoeten. “Ook om de jongeren elkaar te laten ontmoeten”, aldus Lavalaye. Hij wil in Den Haag vooral laten zien waar de Achterhoek toe in staat is. “We doen hele mooie dingen in onze regio en zeker ook voor jong talent. We willen dé stage- en afstudeerregio van Nederland worden. Dat willen we hier ook meegeven, omdat we natuurlijk niet zonder Den Haag kunnen.”

De jongeren hopen mede door de reis in de toekomst steun te krijgen van politiek Den Haag in het waarmaken van hun ambities voor de Achterhoek. De ambities van de Achterhoekse jongeren sluiten aan op de ambities van Achterhoek2020. De regio profileert zich als SmartHub van Nederland waar ‘Toekomst in de Maak’ is.