Achterhoekse uitvinding gaat internationaal

Voor de Obli, een Achterhoekse innovatie die ervoor zorgt dat met name ouderen voldoende drinken, is ook vanuit het buitenland steeds meer interesse. December 2014 werd het apparaat enthousiast ontvangen tijdens een tentoonstelling van ‘Living Lab Wohnen und Pflege’ in het Duitse Osnabrück (zie Duitstalig artikel). En recent is Obli als eerste Nederlandse health device gekoppeld aan het Britse Patients Know Best-platform.

De Obli ziet er uit als een ‘gewone’ karaf, maar deze staat op een ingenieus apparaat dat door middel van kleuren en geluid aangeeft dat het tijd is om te drinken. Patients Know Best (PKB), het enige online medische dossier in eigen beheer van de patiënt, is een partnerschap aangegaan met de ontwikkelaars van Obli. De samenwerking met Obli maakt dat PKB nu 100 verschillende intelligente apparaten heeft geïntegreerd in het online medisch dossier. Deze apparaten, waaronder Obli, geven artsen en verplegers inzicht in de gezondheid van de patiënt buiten de behandelingen om. Door Obli te integreren in het PKB patiëntendossier, kan een huisarts of zorgverlener eenvoudig zien of de patiënt genoeg drinkt en hierop de begeleiding aanpassen. Indien gewenst zal Obli de daghoeveelheid vocht automatisch verhogen als het warm weer is.

Succes Fieldlab
Obli is één van de succesvolle producten die zijn ontwikkeld binnen het Fieldlab Achterhoek, een project uit de Achterhoek Agenda 2020 waarin maakbedrijven en de zorgsector samen aan innovaties werken. Het resultaat is mede te danken aan de provincie Gelderland die financiering heeft verleend vanuit het Regiocontract.