Beleef N18 Nieuwe Twenteroute te voet of op de fiets

Voordat de N18 Nieuwe Twenteroute op woensdagmiddag 2 mei open gaat voor het verkeer, mogen bewoners uit de regio een dag eerder, op 1 mei, een kijkje nemen op de nieuwe autoweg. Zij kunnen dan voor één keer hardlopend, wandelend of fietsend een deel van de nieuwe N18 beleven. Om praktische redenen is het slechts mogelijk om op twee plekken de nieuwe autoweg op te gaan: bij aansluiting Haaksbergen en bij aansluiting Neede.

Programma
De ochtend is voor hardlopers. Zij kunnen van 10.00 tot 12.00 uur de nieuwe weg verkennen. Van 12.00 tot 16.00 uur is de weg open voor fietsers en voetgangers. Kinderen mogen onder begeleiding van een volwassene op hun step, skates of fiets de weg op. Bij de aansluitingen Neede en Haaksbergen is een open podium waar mensen kunnen optreden. Rijkswaterstaat nodigt muzikanten, toneelverenigingen, cabaretduo’s en andere artiesten van harte uit. Zij hoeven zich niet van te voren aanmelden. Daarnaast beantwoorden medewerkers van Rijkswaterstaat de hele middag vragen over de weg.

Kom met de fiets!
Vanwege de verwachte drukte doet Rijkswaterstaat een oproep aan iedereen om met de fiets te komen. Bij beide aansluitingen is een tijdelijke parkeerplaats voor auto’s gemaakt, maar de ruimte is zeer beperkt. De parkeerplaatsen zijn te vinden op het weiland aan de Haaksbergseweg aan de Needse kant van de nieuwe N18 (locatie aansluiting Neede) en op een weiland bij de kruising Stepelerveldweg-Kolenbranderweg (locatie aansluiting Haaksbergen). De parkeerplaatsen en de route er naar toe worden met borden aangegeven.

Natuurcompensatie-activiteiten
Bij de aanleg van de N18 spaarde Rijkswaterstaat zoveel mogelijk natuur. De natuur die toch is verdwenen, is op andere plekken opnieuw aangelegd. Op 1 mei kunnen geïnteresseerden op twee van deze plekken een kijkje nemen.

Van 10.00 tot 16.00 uur verzorgt een gids rondleidingen over landgoed Het Lankheet aan de Assinkweg 1 in Haaksbergen. Hij vertelt over de natuurcompensatie rond de N18. Ook kan men daar een boottocht maken met een traditioneel houten vrachtscheepje op de Buurserbeek. Kinderen kunnen aan de slag met een schepnetje en leren waterdieren determineren.

In 2016 bouwde Rijkswaterstaat ter compensatie van het verdwijnen van verblijfplaatsen een vleermuizentoren in het Teesinkbos bij Boekelo. Om 11.00 uur en 13.00 uur wordt er een lezing gegeven over de nieuwe voorzieningen voor vleermuizen. Deze vindt plaats bij de toren in het Teesinkbos aan de Landsteinerlaan in Enschede. Het unieke is dat hier nu al vleermuizen wonen. Aanmelden voor een lezing is noodzakelijk via n18@rws.nl.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/nieuwetwenteroute

Bron: persbericht Rijkswaterstaat

Zie ook: Nieuwe N18 op 2 mei open voor verkeer