De 80-80-80 Rookvrij Challenge. Doe mee!

Wat is Achterhoek Rookvrij?
Het kabinet heeft samen met diverse partijen een pakket aan stevige maatregelen en acties afgesproken om in 2040 een rookvrije generatie te hebben. Dat wil zeggen: een generatie van kinderen die rookvrij opgroeit. Ook in de Achterhoek dragen we hier graag ons steentje aan bij. Verschillende maatschappelijke organisaties en gemeenten uit de Achterhoek nemen hierin het voortouw. Achterhoek Rookvrij is een initiatief van alle Achterhoekse gemeenten, GGD NOG, Iriszorg, huisartsen, Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis.

 Achterhoek Rookvrij heeft drie doelen:

  • Voorkomen dat jongeren gaan roken
  • Rookvrije omgevingen creëren
  • Rokers helpen bij het stoppen

Wat houdt de Challenge in?
Vanaf maandag 1 maart 2021 gaan we de uitdaging aan: 80 dagen, 80 organisaties, 80 rookvrije plekken. De bedrijven die deze uitdaging van Achterhoek Rookvrij aangaan, ontvangen wekelijks interessante opdrachten om het gesprek over roken te voeren en rookvrije plekken te creëren. Hun aanpak en resultaten delen ze met elkaar. Met de kracht van 80, komen we tot een rookbeleid dat werkt. Met als stip op de horizon: in 2040 volledig rookvrije werkplekken.

Hoe werkt het?
We zijn op zoek naar 80 bedrijven of organisaties uit de Achterhoek. Sector, omvang, activiteiten maken niet uit. Iedereen is welkom, mits je de ambitie hebt om het rookbeleid binnen je organisatie te verbeteren. Inschrijven kan op www.achterhoekrookvrij.nl/808080 .

Tijdens de Rookvrij Challenge ontvangen deelnemende bedrijven elke week een opdracht, inspirerende ideeën of praktische tips. Aanpak en resultaten delen zij via het online platform. Bovendien ontvangt elk bedrijf een handige Toolbox. Het online platform is alleen toegankelijk voor de deelnemende bedrijven. Bevindingen worden in deze veilige omgeving met elkaar gedeeld, zodat bedrijven van elkaar kunnen leren. Ook reageert  Achterhoek Rookvrij op ingezonden stukken en vragen. Voor het ontwikkelen van de Challenge, het online platform, de bijeenkomsten en toolboxen vraagt Achterhoek Rookvrij een bijdrage aan de deelnemers.

Indien de Coronapandemie het toelaat, starten we in februari van 2021 met een gezamenlijke kick-off met alle deelnemers aan de 80-80-80 Rookvrij Challenge.

Waarom deze 80-80-80 Rookvrij Challenge?
Rokers die stoppen zijn fitter en productiever

  • Een rokende werknemer kost de werkgever bijna 4500 euro per jaar
  • Roken leidt tot irritatie op de werkvloer
  • Zien roken doet roken
  • Veel bedrijven weten niet hoe ze op een goede manier het gesprek over roken aan moeten gaan
  • Bedrijven kunnen leren van elkaar. Waarom zou je alles zelf bedenken?
  • Door (mee)roken overlijden ieder jaar meer dan 20.000 Nederlanders. Dat zijn er meer dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar!

Achterhoek rookvrij is mede tot stand gekomen dankzij financiering van 8RHK ambassadeurs.