De Achterban brengt besluitvormers en jongeren samen voor thema wonen
Vorige week trapte De Achterban af met de eerste van een serie online bijeenkomsten met als thema Wonen! Met 150 bezoekers een zeer geslaagd evenement!
De Achterban is in 2019 gestart en momenteel als kersverse stichting bezig om de Achterhoek nóg interessanter te maken voor jongeren. Hierin wil ze een schakel zijn tussen besluitvormers en jongeren, zodat die samen beslissingen kunnen nemen op het gebied van wonen, leefbaarheid, werken en onderwijs. Ook zorgt De Achterban ervoor dat mooie initiatieven van jongeren landen bij de personen die hier écht iets mee kunnen doen. Elk kwartaal heeft een ander thema en Q1 stond in het teken van wonen. De rond-de-tafel bijeenkomst was hiervan de afsluiting.
Keihard bouwen om achterstand in te halen
Inge Klein Gunnewiek van de gemeente Winterswijk gaf aan dat het voor gemeentes heel moeilijk is om jongeren te bereiken en dus te betrekken in woononderzoeken. Als de gemeente vervolgens zelf gaat ‘bedenken’ wat de behoeften van jongeren op de woningmarkt zijn, is de kans groot dat ze ernaast zit. Dit is dus geen goed uitgangspunt. Casper Toebes, een jonge inwoner van Winterswijk, heeft het met zijn netwerk voor elkaar gekregen om een woononderzoek onder jongeren in de Achterhoek te realiseren met meer dan 700 respondenten. Zijn doel is dat er binnen twee jaar een switch komt naar meer (starters)woningen zodat de Achterhoek ook over twintig jaar nog een leefbare regio is. Jarenlang is er geroepen dat de Achterhoekse bevolking krimpt, waardoor de bouw van nieuwe huizen (deels) stil kwam te liggen, geeft Inge aan, nu moeten we keihard gaan bouwen om deze achterstand in te halen!
Leefbaarheid in de kleine kernen
Tom Geerdink, een jonge inwoner van Zeddam, uit zijn grote zorgen over de toekomst van de leefbaarheid in zijn dorp. Veel jongeren komen niet aan een starterswoning (zie afbeelding hieronder) en dat heeft grote invloed op de toekomstige leefbaarheid.
“Van mijn vriendengroep van negen wonen er nu nog twee in Zeddam en de rest is naar bijvoorbeeld Doetinchem verhuisd. Zij gaan daar straks een gezin stichten, maar die kinderen gaan hier vervolgens niet naar de voetbalclub, school, de kroeg, carnaval of het Oktoberfest.”
Volgens Inge zijn mensen van buiten de Achterhoek keihard nodig in de regio, er is straks een tekort aan duizenden arbeidsplaatsen. Als we die niet kunnen vullen, zullen bedrijven vertrekken en dan hebben we een nog groter probleem. We zullen dus moeten bouwen voor de Achterhoekers maar ook voor mensen van buiten de Achterhoek die werken in onze regio.
CPO-traject
Rinske Massop van de Rabobank legt uit wat een CPO-traject inhoudt. Een zeer interessante mogelijkheid voor jongeren (in kleine kernen) om gezamenlijk meerdere huizen te realiseren. Hierbij wordt een groep jongeren een stichting en vervullen zij in die hoedanigheid de rol van projectontwikkelaar. Voorbeelden van succesvolle CPO-projecten zijn in Zelhem en Hummelo te vinden.
Herkenbaarheid en schouders er onder
Tijdens de uitzending werd, mede door opmerkingen van kijkers, al snel duidelijk dat het verhaal van Tom niet alleen betrekking heeft op Zeddam. De Achterban gaat samen met de Rabobank, de gemeentes en andere belangstellenden kijken of de ideeën van Tom voor Zeddam ook Achterhoekbreed ingezet kunnen worden. Samen de schouders eronder! Benieuwd hoe dit vervolg er uit gaat zien? Houd dan de Achterban in de gaten! Bekijk de livestram van de bijeenkomst. Meer informatie? www.deachterban.com