De Achterhoek op doek

Op de foto met de Achterhoek

“De weelderige bloemenbos verwijst naar de groei en bloei in de Achterhoek.” Het is het eerste dat opvalt in het stilleven dat kunstenaar Louise te Poele maakte voor het Achterhoeks Lentediner. Kamerleden lieten zich er vorige week graag mee portretteren. Vanaf vandaag hangt het stilleven bij de Steck, thuisbasis van de Achterhoek ambassadeurs.

Louise te Poele is beeldend kunstenaar, opgegroeid in Winterswijk, woont en werkt in Arnhem en maakte het stilleven in opdracht van Achterhoek ambassadeurs. Louise: “Als je goed kijkt zie je dat er van alles beweegt en borrelt tussen het groen. Er zijn slangetjes en scheikundige artefacten te zien. De mix staat symbool voor nieuwe duurzame  innovaties die goed samen kunnen gaan met het groen. Een voorbeeld daarvan is het prijswinnende koeientoilet, de gele vloeistof in het stilleven verbeeld deze innovatie. Ook vallen de handjes op. Die staan voor samen de handen uit de mouwen steken en er wat van maken; de nieuwe maakindustrie. En er zijn houten mannetjes aan het werk in ‘t stilleven, zij staan voor modern noaberschap, er voor elkaar zijn en samenwerken aan de toekomst. De bodem van het stilleven is goud en verwijst naar de gulden bodem van de Achterhoek waaruit van allerlei moois kan ontspruiten.” Wat ook opvalt is dat het stilleven gevuld is met symboliek. Louise: “De wortels staan voor de Achterhoekse nuchterheid en de vleugels, die kan de Achterhoek uitslaan om tot grote hoogtes te stijgen.”Ook zitten er verwijzingen in naar de gemeenten die samen de Achterhoek maken. Louise licht toe: “Het lucifer doosje  staat symbool voor het vuur. Vroeger legde het vuur Doetinchem plat, maar nu staat het symbool voor kracht. Omdat er heel wat power voor nodig is om alles van de grond te krijgen in de Achterhoek. En natuurlijk valt de Achterhoekse vlag op, het symbool dat de regio verbindt en sterker maakt!”

Ook op de foto met de Achterhoek?
Heeft u interesse om zelf met het stilleven te gaan of een afbeelding ervan te gebruiken? Laat het ons weten via info@8rhk.nl

Meer info over het werk van beeldend kunstenaar Louise te Poele staat hier