Dusseldorp ISM uit Lichtenvoorde wint Nederlandse Bouwprijs 2019

Het project SUPERLOCAL van Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek heeft de Nederlandse Bouwprijs 2019 gewonnen in de categorie Bouwmaterialen en -systemen. Op maandagavond 4 februari werd de prijs uitgereikt tijdens de eerste dag van de Bouwbeurs in Utrecht.

Van sloopbedrijf naar productleverancier
Binnen het project SUPERLOCAL in de wijk Bleijerheide in Kerkrade geeft Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Lichtenvoorde samen met projectpartners oude flats een nieuw leven. Woningcorporatie HEEMwonen daagde de markt uit om met ideeën voor de transformatie van de flats in de wijk te komen. Wat begon met onze gedurfde visie om complete appartementen uit een flat te hijsen, is nu een innovatief vastgoedproject geworden. Met als bekroning het winnen van deze Bouwprijs. René Plaggenburg is directeur Sloop en Reststoffencentra bij Dusseldorp. Hij licht toe: “Uit ervaring weten we dat slopen al lang niet meer de beste manier is voor het omgaan met overtollig vastgoed. Tegenwoordig slopen we gebouwen circulair om de vrijkomende materiaalstromen als producten in de markt te zetten. Of om er zelfs complete nieuwe woningen van te bouwen. We zijn van sloopbedrijf productleverancier geworden. Dit project in Kerkrade is een belangrijke stap naar een circulaire economie. Een noodzakelijke stap ook, want we kunnen onze aarde niet eeuwig blijven uitputten. Deze prijs is een prachtige waardering voor het hele projectteam, iedereen heeft al een paar jaar hard gewerkt aan dit project!”

Jurycommentaar voor SUPERLOCAL
“Bij dit project is sprake van een uitzonderlijk hoge mate van hergebruik: een modulair systeem van een niet-modulaire gedachte. De jury prijst het experiment, maar merkt tegelijk op dat de opschaalbaarheid lastig is. Hier is sprake van meer dan alleen bouwmaterialen hergebruiken. De sociale aspecten, de innovatieve samenwerking, de gedeelde verantwoordelijkheden en de klankbordgroep is indrukwekkend te noemen en daarmee een sprekend voorbeeld voor de sector dat navolging verdient!”

Meer informatie over dit innovatieve vastgoedproject: www.dusseldorp.nu

Bron: Achterhoek Nieuws/Elna