Eerste ‘Achterhoekse’ studentenavond zeer leerzaam
Studenten buiten de Achterhoek ervan doordringen dat er geweldige carrièremogelijkheden liggen in deze regio. Dat is het doel van project Studentenavond. Aan de eerste studentenavond in Enschede namen 39 studenten deel, die uit eerste hand konden vernemen wat een Achterhoeks bedrijf te bieden heeft.
Studievereniging Astatine, verbonden aan de opleiding Advanced Technology van de Universiteit Twente, had haar leden uitgenodigd om van gedachten te wisselen met het innovatieve Bronkhorst High-Tech. Het bedrijf uit Ruurlo is wereldspeler op het gebied van gas-, vloeistof- en drukmeters/-regelaars. Naast presentaties over de Achterhoek en het bedrijf zelf, stond de avond vooral in het teken van een levendige discussie. Wat beweegt jongeren ertoe te solliciteren bij een bedrijf en hoe kan de Achterhoek en zijn bedrijfsleven daarop inspelen om meer jong talent naar de regio te halen?
De avond leverde verrassende conclusies op, bijvoorbeeld dat technische studenten niet of nauwelijks gebruik maken van sociale media. Van de 39 aanwezige studenten waren er maar 12 actief op sociale media als Facebook en LinkedIn. Bedrijven zullen dus ook andere kanalen moeten inzetten om deze doelgroep te bereiken.
Een aantal andere inzichten dat tijdens de bijeenkomst naar voren kwam:
- Inhoudelijke uitdaging en bedrijfscultuur zijn leidend in de keuze voor een potentiële werkgever. De vestigingsplaats van de onderneming is minder belangrijk voor jongeren.
- Voor studenten is het diploma behalen nog hoofddoel, in plaats van een middel om het uiteindelijke doel (die droombaan) te bereiken.
- Jongeren zoeken uitdaging in hun werk. Als dat te lang uitblijft, overwegen zij een volgende carrièrestap.
- Schroom niet om als jongere bij een bedrijf aan te kloppen. Bedrijven gaan graag in gesprek met jonge professionals over carrièremogelijkheden.
Er volgen dit jaar nog twee studentenavonden, in Deventer en in Nijmegen. Ook daar bezoeken Achterhoekse bedrijven lokale studieverenigingen om hen te informeren over de arbeidsmogelijkheden in deze regio en van elkaar te leren. Uiteraard wordt er verbinding gezocht met andere projecten van Achterhoek 2020 Jong. Zo vindt op 27 november de Talententuin plaats in het ICER in Ulft, waar jongeren en bedrijven elkaar ontmoeten en loopt tot eind 2015 het project CEO for a day, waarin jongeren een dag mee kunnen lopen met de directeur van een Achterhoeks bedrijf.
Achterhoek2020 Jong is het geheel van jongereninitiatieven in de Achterhoek met hetzelfde doel: de Achterhoek aantrekkelijker maken en houden voor jongeren. Om dit te bereiken zetten de initiatieven zich in voor carrièremogelijkheden, betaalbare huisvesting en het faciliteren van ontmoetingen voor jongeren in de Achterhoek.