|

Experimenteerregio Achterhoek werkt volop aan de toekomst

De Achterhoek wil een voortrekkersrol spelen in kringlooplandbouw. In het Fieldlab Experimenteerregio Achterhoek werken VK Oost, De Innovatie Coöperatie, Stichting Biomassa, 8RHK ambassadeurs en de VALA (Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek) samen om dit doel te bereiken. Met verschillende praktijkgerichte experimenten en innovatieprojecten zetten ze stappen naar een duurzamer landbouwsysteem. Inmiddels zijn er al 12 projecten van start gegaan, waarbij boeren nieuwe ideeën testen en waardevolle kennis opdoen.

Er liggen grote uitdagingen op het gebied van natuur, zoals het vergroten van biodiversiteit, het verbeteren van de waterkwaliteit en het aanpakken van klimaatproblemen. Boeren kunnen hier een belangrijke rol in spelen door veranderingen op hun bedrijf door te voeren. Om de landbouw verder te ontwikkelen, bieden de samenwerkende organisaties ondersteuning aan agrarische ondernemers. Ze doen dit door een praktische, experimentele aanpak die voortkomt uit ideeën van de boeren zelf. Dit zijn de projecten en experimenten die momenteel lopen:

6 Innovatieprojecten

  • Product- en ketenontwikkeling van Achterhoekse granen en eiwitten in de korte keten
  • Verwerken diverse meststromen tot hoge kwaliteit vloeibare Renure meststof
  • Pilot concept an-MBR monovergister als nieuw verdienmodel voor melkveebedrijven
  • Prototype ontwikkelen voor een wormenpoppen-kever scheider voor meelwormenproductie
  • Meelwormen als voeding voor pas uitgekomen kuikens bij broederijen
  • Bufferzones langs watergangen

6 Boerenexperimenten

  • Realisatie van kruidenrijk grasland op basis van niet kerende grondbewerking in extensiveringsgebieden
  • Verschralen tot we een ons wegen
  • Biodiverse groenbemesters
  • De lessen van VK-Oost
  • Praktijkproef/studiegroep Precisielandbouw
  • Goed Gevulde Akkerbouw

Kracht van samenwerking

Door de samenwerking tussen VK-Oost, De Innovatie Coöperatie, Stichting Biomassa, 8RHK ambassadeurs en VALA in de Achterhoek, worden boeren optimaal ondersteund. Dankzij het grote aantal leden van VK-Oost en VALA beschikken zij over een brede achterban in de regio. De innovatieprojecten en boerenexperimenten zijn gericht op het delen van kennis en het ontwikkelen van leerprogramma’s voor landbouwondernemers.

De Innovatieve Coöperatie

Binnen de Achterhoekse experimenteerregio is een rol weggelegd voor de agro innovatiemakelaars. Zij ondersteunen Gelderse boeren en tuinders in de overstap naar een duurzame landbouw. Dit is drie jaar geleden gestart op initiatief van de provincie Gelderland, als onderdeel van het beleid ‘Toekomst voor de Gelderse boer’. Inmiddels heeft de aanpak regionale impact en is De Innovatie Coöperatie een partner in het Fieldlab Achterhoek. Binnen de thematafel wordt er gekeken naar de activiteiten en aanpak van de agro innovatiemakelaars, de impact daarvan op de regio en de mogelijke bijdrage van de thematafel aan de toekomstplannen.

Steun ministerie

Het ministerie van LNV erkent het belang van praktijkexperimenten voor de verdere ontwikkeling van de landbouw. Daarom ondersteunt het ministerie dit project met subsidie. Sinds 2019 is de Achterhoek door het ministerie aangewezen als experimenteerregio, met als doel om bottom-up landbouwpraktijken te bevorderen en juridische ruimte te bieden wanneer regelgeving de uitvoering van experimenten belemmert. Het project is verlengd tot 1 juli 2025. Zie ook hier voor meer informatie.