|

Femme Tech ondersteunt techniekvrouwen in de Achterhoek

Femme Tech is het gloednieuwe Achterhoekse platform voor iedereen die het belangrijk vindt dat
meer meiden en vrouwen een technisch beroep kiezen en daar met plezier in werken. Marjolijn
Gerritsen, coördinator en eerste aanspreekpunt: “Met Femme Tech willen we vrouwen in het technische
werkveld en het onderwijs samenbrengen, zodat ze elkaar weten te vinden om ervaringen
te delen en van elkaar te leren. In 2023 gaat onze website live”.

Techniek – juist ook voor vrouwen
Alle vrouwen verdienen een warm welkom in de wereld van de techniek. Dat kan door kinderen op een speelse manier met techniek in aanraking te brengen. En door hen in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met de grote diversiteit aan prachtige en maatschappelijk relevante techniekberoepen en aan te moedigen om voor een technische studie te kiezen. En tenslotte door vrouwelijke technici warm te ontvangen en goed te begeleiden in hun eerste techniekbaan.

Afhaakmomenten
“Maar dit gebeurt dus allemaal niet, of veel te weinig, en juist daarmee gaan we aan de slag”, zegt Anne Marie Willemsen, procesbegeleider voor technische bedrijven in de Achterhoek. “Er zijn te veel afhaakmomenten voor meiden en vrouwen. Zwart-wit gezegd: op de basisschool belanden meisjes in de poppenhoek. Op de middelbare school krijgen ze de boodschap dat techniek niks voor meiden is. Vaak gaat dan wiskunde B uit hun vakkenpakket, wat een techniekstudie direct afsnijdt. Pakken ze toch een technische studie op, dan moeten ze zich extra bewijzen. En als ze gaan solliciteren, komen ze in een omgeving die uitstraalt dat vrouwen niet welkom zijn. Geen apart damestoilet, al helemaal geen kolfruimtes, werkkleding in herenmaten en mannelijke collega’s die laten merken dat ze jouw capaciteiten in twijfel trekken. Tel daarbij op dat vrouwen gemiddeld al minder zelfvertrouwen hebben dan mannen en denken dat ze negens en tienen moeten halen voor de B-vakken – onzin natuurlijk, met een zes of zeven kun je ook een techniekstudie doen. Dan is het niet gek dat van de vrouwen met een technisch diploma uiteindelijk maar 20-30% in een technisch beroep belandt. Precies daarom willen wij als Femme Tech die momenten beïnvloeden en als platform beschikbaar zijn voor meiden die de techniek in willen!”

Femme Tech: steun in de rug
Naast informatie over activiteiten, opleidingen, cursussen en vacatures komt er een forum om ervaringen te delen en tips te geven. Marjolijn: “Het is fijn en leerzaam om te ontdekken dat anderen tegen dezelfde zaken aanlopen. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe om te gaan met bepaalde situaties. Want jezelf wapenen en krachtig bij jezelf blijven is aan te leren. Weten dat je niet de enige bent en elkaar een steuntje in de rug bieden, kan daarbij veel goed doen.”
Daarnaast wordt gedacht aan een scan voor vrouwvriendelijkheid bij bedrijven en een toolkit voor bedrijven en opleidingen om vrouwelijke stagiaires te begeleiden. HR-afdelingen denken vaak nog te traditioneel en dat is bijvoorbeeld terug te vinden in het taalgebruik voor vacatureteksten.
Marjolijn en Anne Marie: “We zijn altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs, vrouwen die techniek een warm hart toedragen vanuit werk, onderwijs of anders. Dus meld je aan en kom ons versterken!”

Lees het complete artikel in De Achterhoekse Courant
Meer informatie over Femme Tech