|

“Het is een reële optie dat de Noordtak er niet komt”

Als reactie op de verzonden brieven en ontstane onrust vanuit de Achterhoek rondom het proces over de noordelijke aftakking van de Betuweroute bracht staatssecretaris Vivianne Heijnen vandaag een bezoek aan de Achterhoek. Haar boodschap was duidelijk: “Het is een reële optie dat de Noordtak er niet komt.”

Grote zorgen bij inwoners
Ruim een uur ging de staatssecretaris het gesprek aan met bestuurders, ondernemers en inwoners uit de Achterhoek. Nora van der Meulen uit het buurtschap Driene: “Wij wonen in de natuur, in een eeuwenoud coulissenlandschap en dat prachtige stuk zou kapot gaan door de trein. Niet alleen voor ons bewoners ,maar ook voor recreanten, fotografen, noem maar op. De manier waarop er nu over wordt gesproken geeft ons slapeloze nachten.” Renske Faber, voorzitter van het Zieuwents Belang in Oost Gelre vult aan: “We moeten de toekomst beter doorgeven aan onze kinderen. Daar past het verslepen van rommel uit China echt niet bij.” 

Negatieve impact op brede welvaart
Arthur Jansen die namens ondernemers en bedrijfsleven aan tafel zit vult aan: “Er is geen enkel economisch voordeel voor de Achterhoek. Als bedrijfsleven zitten we er ook niet op te wachten. Alleen negatieve impact op onze brede welvaart en innovatieve industrie. En als die er zou komen: het is een passant die nooit meer weggaat en waar je niets aan hebt.” Burgemeester van Berkelland Joost van Oostrum: “Ook in Duitsland begrijpen ze niet waar dit ineens vandaan komt. Het probleem wordt daar niet herkend.”

“Project kan regio lamleggen”
Voorzitter van de regio Achterhoek Mark Boumans: “Een project van deze omvang kan een regio 20 jaar lamleggen. En het is niet de eerste keer dat dit voorbij komt. Ik ben blij dat de staatssecretaris vandaag een open gesprek met ons gevoerd heeft, naar onze inwoners en ondernemers heeft geluisterd. Dat ze heeft gesteld dat het zomaar zo kan zijn dat er geen Noordtak komt.”

Staatssecretaris geschrokken
Vivianne Heijnen zegt te zijn geschrokken van hoe het onderzoek naar nut en noodzaak hier in de regio is over gekomen. De staatssecretaris belooft de stem van inwoners en het perspectief vanuit de Achterhoek nadrukkelijk mee te nemen in het onderzoek. Vivianne Heijnen: “Ik heb gemerkt dat er heel veel saamhorigheid is in dit gebied. Van de achtertuin tot hoe bedrijfsleven erover denkt en wat het doet met gemeenschappen. Dat is niet alleen goed overgekomen, maar ook binnengekomen bij mij.”