Jonge ambtenaren uit grensgebied D-NL bijeen

Ongeveer 30 jonge ambtenaren van de Kreis Borken en de Regio Achterhoek kwamen vandaag ter gelegenheid van een ontmoetingsdag bijeen in het EUREGIO-kantoor. Door presentaties kregen de deelnemers inzicht in het belang van de grensoverschrijdende samenwerking en in workshops spraken zij over de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse ambtenaarschap.

Om meteen aan het begin van de bijeenkomst het ijs tussen de deelnemers te breken werd het middel van speeddating ingezet. “Iedere deelnemer stelt zich in zijn of haar eigen moedertaal kort voor aan de anderen. Dan zien we wel wat jullie van elkaar verstaan”, zo leidt Marieke Maes, medewerkster van de EUREGIO, de kennismakingsronde in. “Wanneer mijn gesprekspartner maar langzaam genoeg praat, blijk je elkaar verrassend goed te kunnen begrijpen”, zo meldt een deelnemer na de eerste kennismaking.

Na een inleiding over het werk van de EUREGIO gaven de jonge ambtenaren een presentatie van het ambtenarensysteem in hun land. Hoe wordt een ambtenaar opgeleid? Welke rechten en plichten heeft een ambtenaar? En welke ontwikkelingen tekenen zich af in de Nederlandse en Duitse ambtenarenwereld? Verder stelden de deelnemers een overzicht samen van de verschillen in de bestuurlijke structuren op nationaal en regionaal niveau, dat ze vervolgens aan de gehele groep presenteerden. “Wij vinden het belangrijk dat de medewerkers in de ambtelijke apparaten weten hoe het systeem er aan de andere kant van de grens uitziet. Dit zal de grensoverschrijdende samenwerking veel gemakkelijker maken”, aldus mevrouw Dr. Elisabeth Schwenzow, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

Maar het ook recreatieve deel kwam op deze dag aan bod. Na afloop van de workshops brachten de jonge ambtenaren gezamenlijk een bezoek aan het rock’n’popmuseum in Gronau waar zij de speciale expositie “100 jaar Duitse schlagers“ bezichtigden. Daarna sloten de deelnemers de dag af met een barbecue en keken ze naar de WK-voetbalwedstrijd Nederland-Australië. Ook hierbij bestond de gelegenheid in een informele sfeer grensoverschrijdende contacten te leggen.