Jongeren & Wonen is grote opgave voor de Achterhoek

Woonchallenge laat uitdagingen zien

8RHK Challenge nummer 2 afgerond
Wethouders Inge klein Gunnewiek en Ted Kok (tevens lid 8RHK Board) gingen voorjaar 2020 de uitdaging aan om binnen een half jaar een woning te vinden voor vier Achterhoekse jongeren tussen de 18 en 23 jaar. Is dat gelukt? Bekijk de laatste aflevering van 8RHK Challenge 2 onder dit artikel.
Jongeren die woonruimte zoeken lopen tegen diverse problemen aan. Die hebben te maken met aanbod, financiering en met gebrek aan informatie over hoe de woningmarkt (huur én koop) werkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met huurtoeslag, inschrijven bij een wooncorporatie of bij een makelaar, de funda-app, hypotheken, garantstellingen door derden?

Resultaat
Voor Thijn (20) en haar dochtertje Fien is er geen betaalbaar aanbod in Hummelo, de kern waar ze graag willen wonen.
Teun (24) uit Winterswijk heeft  een mooi plan en de middelen om een tiny house te bouwen, maar er is geen grond beschikbaar. Dat wil zeggen er is wel grond te koop, maar Teun kan hiervoor geen hypotheek krijgen. De gemeente denkt er nu wel serieus aan om een stuk gemeentegrond beschikbaar te stellen voor jongeren zoals Teun.
De broers Lars en Mees (19 en 22) zochten een huurwoning en liepen daarbij tegen malafide verhuurders aan. De challenge zette hen op het spoor van woningcorporatie Sité, die goedkopere woningen met voorrang aan jongeren toewijst. Ze hadden geluk: loting leverde hen een huurwoning op.
Daphne (21) lukte het niet om binnen een half jaar haar woondoom te realiseren: een kleine koopwoning in Aalten. Ze kijkt positief terug op de challenge. Het balletje is gaan rollen en ze is verder gekomen in haar zoektocht.

Wat levert de challenge nog meer op?
Doelstelling was in eerste instantie om de vier jongeren binnen een half jaar aan woonruimte te helpen. Door de zoektocht samen met hen aan te gaan, ontdekten Ted en Inge zelf ook heel concreet waar de knelpunten zitten.
Thijn, Teun, Lars, Mees en Daphne vragen namens alle jongeren aan bestuurders en professionals in de Achterhoek om in gesprek te gaan en te blijven met mensen zoals zij die op zoek zijn naar fijne en betaalbare woonruimte.