Meer pioniers in sociale innovatie erbij – slim samenwerken en talent beter benutten

Gelderland heeft er 2 nieuwe sociale innovatie pioniers bij. Op vrijdag 21 januari 2022 reikte gedeputeerde van provincie Gelderland Peter Kerris bij Hittech Bihca in Winterswijk certificaten uit aan Ertug Kosmaci van Sanacount (Nijmegen) en Joost van Lindert van Cato Composities (Rheden). Als koplopers in sociale innovatie maken zij andere bedrijven bewust van de noodzaak om meer te investeren in training, scholing en nieuwe manieren van samenwerken.

‘Geef iemand een kans en krijg er toename in productiviteit voor terug’
Koen Mentink, Managing Director Hittech Bihca BV, is al langer actief als sociale innovatie pionier in Gelderland. Hij vertelt enthousiast over de provinciale samenwerking dat sociaal ondernemen stimuleert: “Mede daardoor zijn hier twee gewaardeerde collega’s aan de slag die elders niet makkelijk aan werk kwamen. ‘Medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt’, wat ik persoonlijk geen goede term vind. Mensen worden te snel in een hokje gestopt. Draai het om, zoals met ondersteuning van het pioniers gebeurt: geef iemand een kans en krijg er toename in productiviteit voor terug. Daarnaast levert de samenwerking me een netwerk in de provincie waaruit mooie kruisbestuivingen ontstaan. Ongedwongen sparren met een ander bedrijf, zonder dat de teller gaat lopen is ook heel wat waard.” Tijdens de bijeenkomst gaven twee medewerkers die via de samenwerking bij Hittech Bihca werken een korte toelichting over hun werk. Een is na asielaanvraag, statushouder geworden en werkt als frezer, de ander is monteur in de cleanroom. Koen Mentink pleitte tijdens de bijeenkomst ook voor het opleiden van asielzoekers in de Nederlandse taal. “Het is zo zonde dat we tijdens de wachttijd van asielzoekers op hun uitslag of ze statushouder mogen worden ze niet al Nederlands leren. Dat geeft een warm welkom en ze kunnen daarna, als de uitslag gunstig is, direct aan de slag. Nu staan we met handen en voeten uitleg te geven op de werkvloer, waar anders deze gekwalificeerde medewerkers sneller aan de slag konden. Hard nodig in een krappe arbeidsmarkt.”

Over Hittech Bihca
Hittech Bihca, gevestigd in Winterswijk, is één van de bedrijven uit het netwerk van Sociale Innovatie Pioniers. Het bedrijf maakt uit harde materialen (zoals titanium en duplex) onderdelen voor bedrijven als ASML en Zeiss. Precisieproductie voor met name semicon (halfgeleiders), medische en analytische apparatuur, dat tot de haar nauwkeurig kan meten. Van 3D printen tot schone productie in cleanrooms. Met nationale en internationale klanten en inmiddels 100 medewerkers groot, heeft het bedrijf een snelle groei doorgemaakt en groeit nog steeds. Samen met acht andere bedrijven maakt Hittech Bihca onderdeel uit van de Hittechgroup.

Op de foto links Koen Mentink

Meer informatie of aansluiten? Zie het bericht op de website van provincie Gelderland