|

“Nooit denken dat je zelf alles al weet!”

Pascal van der Beek, eigenaar 22-24 Club Event in Doetinchem, is een van de deelnemers van het eerste uur aan de MKB-Deal. Hoe kijkt hij terug op zijn deelname, de coronacrisis en wat is hem bijgebleven?

“De bijeenkomsten waren voor mij een kijkje in steeds een andere wereld. Ik vond het leuk om rondgeleid te worden in de bedrijven van de andere deelnemers. Als horecaman[1] kom je immers niet zo snel in aanraking met organisaties buiten je eigen branche. Ook vond ik het interessant om te horen waar de andere bedrijven tegenaan liepen, hoe zij bepaalde zaken aanpakken en oplossen. Dat zet je echt aan het denken. Zo heb ik op basis van die gesprekken bijvoorbeeld besloten wat meer te gaan doen op LinkedIn. Een mogelijkheid om je bedrijf te profileren die ik nog nooit op die manier overwogen had.

Energie
Anderzijds was het bijzonder om te ervaren hoe de ondernemers aankeken tegen onze manier van werken. We moeten onze omzet draaien in een paar uurtjes in het weekend. En we weten vaak niet hoe de komende maanden eruit gaan zien. Een onzekerheid die niet in elke branche gebruikelijk is. Het is goed dat de groepen niet te groot zijn, zo houd je de energie erin.

Tijd om na te denken
Corona heeft natuurlijk veel gedaan met onze bedrijven. We moesten onze 55 medewerkers ontslaan. Gelukkig zijn er daar inmiddels al 50 weer van terug. En een flink aantal nieuwe mensen. We startten verschillende nieuwe initiatieven op en breidden andere uit. De coronaperiode hebben we bewust gebruikt om vol in te zetten op festivals (‘Doetinchems Manifest’ en ‘We are Royals’) en andere buitenevenementen. Die tak is explosief gegroeid sinds het einde van de pandemie. Ook zochten we tijdens de coronaperiode intensief de samenwerking met een aantal andere partijen, zoals een decorbouwer (Layhgo). Iedereen had tijd om na te denken over nieuwe dingen en daarin hebben we elkaar gevonden.

De drukte na corona heeft ons in positieve zin verrast. Onze bedrijven gingen in een keer weer open. Tegelijk. Het was af en toe flink aanpoten, maar we zijn trots op onze flexibiliteit en wat we met elkaar hebben kunnen neerzetten. Dit jaar was het beste jaar ooit qua omzet!

Neem deel aan de MKB-Deal!
Ik zou elke ondernemer aanraden deel te nemen aan de MKB-Deal. Je leert altijd van elkaar en het is verhelderend om nieuwe mensen te ontmoeten die vaak met dezelfde dingen worstelen als jij. Je moet dan ook nooit denken dat je zelf alles al weet!”

Foto: Doetinchems Manifest[1] Club, pianobar met livemuziek, bardancing en events