Officiële start aanleg Nieuwe Twenteroute

Op vrijdagochtend 21 oktober hebben twaalf bestuurders van Rijkswaterstaat, provincies Gelderland en Overijssel, en de gemeenten, de regio’s en de waterschappen in de Achterhoek en Twente het startsein gegeven voor de aanleg van de Nieuwe Twenteroute. De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt namelijk vernieuwd. De bestuurders benadrukten de goede samenwerking de afgelopen jaren en de impact van de aanleg van het project voor de regio.

Na jaren van praten en plannen maken is Noaber18 begin september 2016 begonnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een 27 kilometerlange, nieuwe weg tussen Groenlo en Enschede. Naar verwachting gaat begin 2017 ook een aannemer starten met de verbreding van de N18 bij Varsseveld en met veiligheidsmaatregelen tussen Varsseveld en Groenlo.

De maatregelen maken de gehele N18 van Varsseveld tot Enschede een stuk veiliger voor alle weggebruikers, onder meer dankzij de aanleg van gescheiden rijbanen, oversteekplaatsen en fietstunnels. ‘Behalve veiliger kunnen Achterhoekers en Twentenaren straks sneller van A naar B. En door het omleiden van het verkeer om de bebouwde kom zal de leefbaarheid in Eibergen, Haaksbergen en Usselo toenemen,’ aldus Nelly Kalfs, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland: ‘Daarbij zorgen we dat de nieuwe weg past in het mooie, landelijke gebied van de Achterhoek en Twente. Zo maakt de Nieuwe Twenteroute de regio interessanter om in te wonen, werken en ondernemen.’ In de tweede helft van 2018 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond.

startbijeenkomst-aanleg-nieuwe-twenteroute

Groepsfoto v.l.n.r.: Peter van Vlaanderen (wethouder Haaksbergen), René Hoijtink (wethouder Oost-Gelre), Joke Pot-Klumper (wethouder Berkelland), Annemieke Traag (voorzitter Regio Achterhoek), Wim Stegeman (bestuurslid Waterschap Vechtstromen), Hans van Agteren (wethouder Enschede), Rudolf van der Meulen (projectdirecteur Noaber18), Henk Hengeveld (wethouder Oude IJsselstreek), Nelly Kalfs (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland), Jan Hendrik Dronkers (directeur-generaal Rijkswaterstaat), Conny Bieze (gedeputeerde Provincie Gelderland), Bert Boerman (gedeputeerde Provincie Overijssel), Berend Jan Bussink (heemraad Waterschap Rijn en IJssel).
Fotograaf: Hans Hendriks.