“Ontwikkeling moet tastbaar worden voor iedereen”
De toekomst van de Achterhoek? Die bouwen we samen! De komende tijd stellen we je voor aan de mensen die zich hiervoor inzetten in de regio. Marloes Jonkman is kwartiermaker een Leven Lang Ontwikkelen in de Achterhoek.
Sinds kort werkt Marloes Jonkman als kwartiermaker Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) voor de arbeidsmarktregio Achterhoek. Een rol waarin ze structuur wil aanbrengen in een landschap vol mooie, maar versnipperde initiatieven. Want één ding is duidelijk: er gebeurt al ontzettend veel in de regio op het gebied van leren en ontwikkelen, bij- en omscholing, loopbaanadvies en ontwikkelkansen. Alleen weten mensen het vaak niet te vinden.
“Ik ben hier nu een maand bezig, maar moet nog regelmatig door collega’s gewezen worden op regelingen of lopende projecten,” vertelt Marloes. “En dat laat denk ik precies zien waarom de inwoner het zo lastig heeft om het zelf te vinden.”
Marloes werkt aan een breed gedragen programma dat overzicht, verbinding en richting moet geven. “De uitdaging zit in het stukje breed gedragen. De belangen en de wensen voor wat betreft een leven lang ontwikkelen zijn divers”, legt ze uit. “De één kijkt vooral naar scholieren, de ander naar werkenden. Je moet definiëren wat voor ieders achterband de belangrijkste opgave is voor een leven lang ontwikkelen. Ondernemers focussen zich op hun medewerkers, terwijl bijvoorbeeld vanuit een visie op een inclusieve arbeidsmarkt juist wordt ingezet op mensen met een afstand tot werk. Al die belangen en doelgroepen willen we in de regio samenbrengen in één lijn. Dat is complex, maar ook precies waarom deze functie nodig is. En we hebben een regionaal werkcentrum dat nu in oprichting is. Dat gaat daar ook bij helpen.”
Een herkenbaar programma voor iedereen
Wat merkt een gemiddelde inwoner daar nu van? “Hopelijk steeds meer – dat is wel echt de ambitie,” zegt ze. “Maar op dit moment is dat misschien nog weinig, omdat veel mensen de bestaande dienstverlening simpelweg nog niet goed weten te vinden. Er zijn allerlei regelingen, fondsen en loketten: via je sectorale scholingsfonds kun je soms een vergoeding aanvragen, via het regionale fonds zoals Opijver ook. Er is loopbaanadvies beschikbaar. Er is zóveel mogelijk… alleen, waar moet je zijn? Waar begin je?” Ze ziet dat veel mensen daardoor het overzicht kwijt zijn. “Dat laat precies zien waar we op dit moment nog kracht missen. Mijn ambitie is dat het programma straks herkenbaar wordt voor inwoners, ondernemers en professionals die hen begeleiden. Dat ze weten: dit is er voor mij, dit helpt mij verder, dit hoort bij mijn omgeving.”
Daarbij kijkt Marloes niet alleen naar formeel leren. “Als we het over ontwikkeling hebben, denken mensen al snel aan cursussen of diploma’s. Terwijl het meeste leren in de praktijk gebeurt. Op de werkvloer, in de dagelijkse routine. Iets wat voor werknemers veel belangrijker is. Slechts 8 procent van wat je leert, komt uit trainingen – de rest leer je door te doen.”
“Ontwikkeling is altijd een rode draad in mijn leven geweest,” vertelt ze over haar persoonlijke drive om aan dit onderwerp te werken. “Ik probeer elk jaar iets nieuws te leren dat helemaal losstaat van werk – een cursus, een training, gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar ik zie ook hoeveel impact het kan hebben op mensen die daar minder vanzelfsprekend toegang toe hebben. Als je iemand kunt laten zien wat er mogelijk is, opent dat echt nieuwe perspectieven. Volgens Marloes zit de kracht van de Achterhoek in de samenwerking. “De netwerken weten elkaar te vinden. Er is hier zoveel kennis en energie. Nu is het tijd om die kracht breder te delen – zodat ook de mensen die minder goed weten waar ze moeten beginnen, hun weg kunnen vinden.”
Wil je contact opnemen met Marloes Jonkman? Stuur haar dan een mailtje.