|

Op bezoek bij logistieke Associate degree Grensland College

Studenten van de Ad Logistiek (Logistics Management) lichtten hun vak toe en lieten zien hoe werken en studeren eruitziet bij het Grensland College. Ze spraken namelijk met burgemeester Otwin van Dijk en wethouder Marco Bennink. De gesprekken vielen in de smaak en de ideeën om andere bedrijven te bezoeken, vlogen over tafel.

Naast de gesprekken met studenten, spraken Van Dijk en Bennink ook met de HAN-docent van de opleiding, Jan Bert Rijnberk. Ad staat voor Associate degree, een tweejarige deeltijd hbo-opleiding. Het Grensland College is een samenwerking tussen het Graafschap College, Saxion, Iselinge en de HAN. Samen biedt dit verband deeltijdopleidingen in de Achterhoek aan. Een aantal opleidingen wordt in Winterswijk gegeven, maar de opleiding Ad Logistiek (Logistics Management) wordt in het CIVON in Ulft aangeboden.

Investeren in personeel
Studenten van de Ad Logistiek (Logistics Management) volgen de opleiding op maandagen. Daarnaast werken ze bij een aantal bijzondere logistieke bedrijven in de regio. Denk aan DFDS, State of Art en Remondis. De opleiding helpt ze om zichzelf te ontwikkelen, maar heeft ook grote voordelen voor hun werkgevers: die hebben namelijk steeds meer behoefte aan direct inzetbaar hbo-geschoold personeel. Het voordeel van de Ad is dat studenten hun kennis meteen toepassen in de praktijk.

Bovendien is de opleiding in Ulft voor veel van de studenten veel dichterbij dan wanneer ze de Ad bij een hogeschool zouden volgen. Dat scheelt reistijd. Zoals de studenten zelf zeggen: “Deze studie is voor mij ideaal om te combineren met mijn baan. Dat het maar twee jaar duurt en bij mij om de hoek zit, maakt het zo laagdrempelig dat ik niet anders kon dan gewoon starten. Goed voor mij en goed voor mijn bedrijf!”

Logistiek zit overal
Op de vraag bij welke bedrijven de studenten graag eens een kijkje zouden willen nemen vlogen de suggesties over tafel: de haven van Rotterdam, bol.com, maar ook Kramp, Van Raam, Mainfreight, de binnenhaven van Emmerich en de nieuwe Kampeerfabriek van Obelink.

Burgemeester Otwin van Dijk concludeerde: “Logistiek zit eigenlijk overal, van de zorg en maakindustrie die van groot belang zijn in de regio tot leerlingenvervoer en de pakketjes die je thuis ontvangt. Logistiek wordt bovendien steeds breder dan alleen maar bezorgen. Het gaat ook steeds meer over data en technologie, vaardigheden, duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid van personeel. En als je al deze kennis ook nog eens in de buurt op kunt doen terwijl je alles direct in je dagelijkse werk kunt toepassen, dan is het Grensland College een absolute troef.”

Ben jij of is jouw bedrijf nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van een deeltijd hbo-opleiding in de Achterhoek? Meld je aan voor de open avond in Winterswijk op 15 november van 17.00 tot 21.00 uur.