Permanente busverbinding tussen Aalten en Bocholt in zicht

“We zetten alles op alles om de lijnbus Aalten – Bocholt zo snel mogelijk weer te laten rijden.” Conny Bieze, gedeputeerde provincie Gelderland, Elisabeth Schwenzow, Verkehrsdezernentin van Kreis Borken, Peter Nebelo, Bürgermeister van Stadt Bocholt, Christoph Almering van de EUREGIO, Rens Steintjes, voorzitter van de Achterhoek Thematafel mobiliteit en bereikbaarheid, als vertegenwoordiger van Regio Achterhoek en burgemeester Anton Stapelkamp van gemeente Aalten hebben maandag 11 maart 2019 met een handtekening hun samenwerking en inzet om de bus tussen Aalten en Bocholt weer te laten rijden bekrachtigd.

Voor de gelegenheid, en als voorproefje op de echte lijnbus, reed 11 maart een (kleinere) Nederlandse bus met vertegenwoordigers van gemeente Aalten en Regio Achterhoek van Aalten naar Bocholt.

Over de busverbinding Aalten – Bocholt (v.v.)

Bij wijze van proef reed er van december 2017 tot mei 2018 dagelijks een lijnbus tussen de treinstations in Aalten en Bocholt. Daarmee verbond de bus twee spoorlijnen met elkaar; in Aalten is er aansluiting naar Winterswijk, Zutphen, Doetinchem en Arnhem, in Bocholt naar Wesel en het Duitse Ruhrgebied. De proef moest aantonen of er inderdaad potentie zat in de grensoverschrijdende busverbinding.

Met gemiddeld 90 reizigers per dag (waarvan driekwart Duitse en een kwart Nederlandse passagiers) was de proef succesvol. Alle reden dus om een permanente grensoverschrijdende verbinding te realiseren. Daarvoor moeten nog wel een aantal praktische zaken worden geregeld, waaronder het ticketsysteem dat in Nederland en Duitsland van elkaar verschilt.

Intentieovereenkomst

De betrokken partijen zien alle het grote belang van grensoverschrijdende verbindingen en dan vooral de verbinding tussen Aalten en Bocholt. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst op 11 maart geven de partijen aan dat zij er alles aan gaan doen om de busverbinding tussen Aalten en Bocholt zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen.

De verwachting is dat reizigers vanaf eind 2019 weer gebruik kunnen maken van de busverbinding tussen Aalten en Bocholt (v.v.).

Beeld: Theo Kock