Primeur: verwerking bermgras tot veenvervanger in potgrond

Voor het eerst is een project gestart om de organische fractie uit bermgras te verwerken tot een duurzame vervanger van veen in potgrond. Potgrond bestaat voor meer dan de helft uit fossiel veen, waarvoor men natuurgebieden in onder andere de Baltische staten en Finland afgraaft. Gebruik van veen is daarom niet circulair, resulteert in blijvende natuurschade en gaat gepaard met broeikasemissies van CO2 en CH4. In de pilot wordt het bermgras na het hakselen gereinigd en daarna vergist. Hierna wordt het verder verwerkt tot een product dat qua samenstelling en structuur lijkt op veen.  Onderzoekers van Wageningen University en Research (WUR) zullen dit organische product  vervolgens analyseren en beoordelen. Groeiproeven met diverse planten maken onderdeel uit van de studie. De resultaten komen naar verwachting eind dit  jaar beschikbaar.

De pilot wordt uitgevoerd door adviesbureau Ekwadraat (Leeuwarden), de ontwikkelaar van duurzame projecten D4 (Leeuwarden en bio-energiesystemen leverancier HoSt (Enschede) in samenwerking met Groot Zevert Vergisting (Beltrum) en de stichting Biomassa (Aalten). De pilot maakt deel uit van de Achterhoekse Regio Deal Kringlooplandbouw en wordt  financieel ondersteund door provincie Gelderland en 8RHK ambassadeurs.

Volgens Klaas de Jong, Adviseur bij Ekwadraat,  kent de verwerking van bermgras enkele uitdagingen, zoals de aanwezigheid van zand en procesverstorende  vervuilingen, zoals (delen van) banden, plastic flessen, glas en  blikjes.  “Om een schoon product te garanderen, zullen we het bermgras grondig wassen en de vervuilingen verwijderen”, zegt  Klaas de Jong. Indien de testresultaten positief zijn zullen D4 en HoSt vanaf 2022 naar verwachting ruim 15.000 m3 potgrond en 1.5 miljoen m3 groengas per jaar produceren, goed voor het gasverbruik van zo’n 1000 huishoudens.

Per jaar wordt zo’n 4 miljoen kubieke meter aan potgrond geproduceerd. De potgrond industrie verkoopt in Groot Brittanië alleen nog potgrond zonder veen. Ook in Nederland groeit de  belangstelling voor duurzame alternatieven. Vanwege de omvang van de potgrondmarkt en de stijgende behoefte aan een veenvervanger hebben de betrokken bedrijven hoge verwachtingen van de uitkomsten: “Diverse producenten van potgrond hebben al interesse getoond voor ons project,”aldus Klaas de Jong, “We hebben daarom goede hoop dat we weer een stap kunnen zetten naar een duurzamer regio.”