Woondeal Achterhoek
Tot en met 2030 moeten er 104.000 woningen bijkomen in Gelderland, waarvan bijna 66.500 betaalbare koop- en huurwoningen.
Tot en met 2030 moeten er 104.000 woningen bijkomen in Gelderland, waarvan bijna 66.500 betaalbare koop- en huurwoningen.
Gemeenten en bedrijfsleven in de Achterhoek willen samen de leefomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten in de regio verbeteren. Urgentie is er; de Achterhoekse arbeidsmarkt krimpt nog steeds, de regio kampt onder andere met veel mensen die met pensioen gaan.
In de Achterhoek willen we iedereen een passend dak boven het hoofd bieden. We hebben flinke regionale ambities op de woningmarkt in het vergroten én toekomstbestendig maken van de woningvoorraad. Versnellen van het bouwproces en gezamenlijk stroomlijnen is van groot belang.
De Achterhoek heeft een forse opgave op herstructurering van een deels verouderde woningvoorraad met een relatief hoog gasverbruik. Eigenaars gaan nog niet massaal over op renovatie en verduurzaming. Dit project geeft mede invulling aan deze opgave.
Uitvoering van diverse projecten vanuit het programma Steengoed Benutten van provincie Gelderland. Doel is om leegstand of dreigende leegstand op beeldbepalende locaties in de Achterhoek tegen te gaan. Leegstaande plekken krijgen door middel van Steengoed Benutten een nieuwe invulling.
Deze unieke publiek-private samenwerking in de Achterhoek kan gezien worden als nutsvoorziening voor ouderen, met een grote mate van sociale activatie van naasten waardoor er op zowel economisch als sociaal vlak veel effecten zijn.
Duurzame doorontwikkeling van het centrum van Gendringen door toe te werken naar realisatie van het Centrumlint uit Gebiedsvisie Gendringen.
Snelle beschikbaarheid van tijdelijke woonaccommodaties (flexwoningen) in met name dorpen, buurtschappen en kleine kernen voor sociale bindingen en versterking van de leefbaarheid met 2 doelgroepen: jongeren en senioren. Met flexwonen ontstaat schakelmogelijkheid en wordt er toekomstbestendig, circulair en duurzaam gebouwd.
De One Stop Shop voor woningverduurzaming is een ontzorgconcept gericht op particuliere woningeigenaren om ze te helpen bij het verduurzamen van hun woning.
Dit project operationaliseert in een periode van twee jaar een fieldlab waar vezels uit extensieve teeltgewassen, agrarische reststromen en beheer van de openbare ruimte vanaf 2025 ingezet kunnen worden in de duurzame renovatie van woningen in de Achterhoek.Grondstoffen Collectief Nederland