| |

Scholieren Ulft ontwikkelen duurzame fiets samen met regionaal bedrijfsleven

In het hart van basisschool de Woelwaters in Ulft staat sinds kort een heuse duurzame fiets waarmee stroom opgewekt wordt. Vanuit het “Willy Wortel” project van de Netwerkplaats – in samenwerking met SmartHub Incubator Industry – gingen scholieren uit groep 8 afgelopen jaar aan de slag met het thema duurzaamheid.

Tijdens deze Doe maar duurzaam-weken werden de leerlingen geïnspireerd met succesverhalen uit de regionale maakindustrie, waarna zij zelf op zoek gingen naar een idee voor een duurzame(re) wereld. Het beste idee kwam van ontwerpers Dirk, Wout, Lars, Len, Jaylinn en Tijn: een schoolplein met stroomopwekkende speeltoestellen. Tijdens een pitchbijeenkomst van SmartHub Incubator Industry in Ulft presenteerde de groep hun idee voor gevestigde ondernemers uit de regio.

Fiets laat kerstverlichting branden
“Het enthousiasme en de inzet van ondernemers zoals Van Raam heeft ervoor gezorgd dat we voor de Woelwaters het idee tot werkelijkheid hebben kunnen brengen en tegelijkertijd hebben de leerlingen ook nog eens kennis gemaakt met onze regionale maakindustrie”, vertelt Iginio Voorhorst, voorzitter SmartHub Incubator Industry. Tijdens de kerstviering werd de stroomopwekkende fiets onthuld en aangesloten op de kerstverlichting. Een nieuwe groep leerlingen buigt zich momenteel over de vraag waar de fiets – naast verlichting – nog meer voor ingezet kan worden.

Netwerkplaats
Projecten zoals Willy Wortel komen uit de koker van de Netwerkplaats, een samenwerking tussen Paraat Scholen, Graafschap College en de HAN, waarbij innovatie, ondernemend gedrag en persoonlijke ontwikkeling voor jongeren tussen de 10 en 30 jaar centraal staat. De Woelwaters is onderdeel van Paraat Scholen en met de inzet van leerkracht Jorik te Kaat aangesloten bij de Netwerkplaats. “Het Willy Wortelproject was ons eerste project met de Netwerkplaats, maar inmiddels liggen er voor komend jaar al meer ideeën op de plank om onze leerlingen in een vroeg stadium kennis te laten maken (technische) innovaties en de regio en na te laten denken over maatschappelijke uitdagingen”, aldus Jorik te Kaat.