Pontfeest Bronkhorsterveer

Spetterende opening Bronkhorsterveer tijdens Pontfeest

Op 6 september zijn de oevers van het Bronkhorsterveer spectaculair geopend door de wethouders Jan Engels (gemeente Bronckhorst) en Luuk Tuiten (gemeente Brummen), gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en bestuurders van de Regio Achterhoek en de Regio Stedendriehoek. Samen met de brandweerkorpsen van beide gemeenten straalden de wethouders vanaf beide oevers een enorme waterboog naar elkaar om daarmee de verbinding tussen de oevers te symboliseren. Gedurende de dag waren er ruim duizend bezoekers die met de veerpont heen en weer voeren om het programma op beide oevers te volgen.

Verbinding
De waarnemend burgemeester van Brummen opende het Pontfeest in een vraaggesprek met beide wethouders en gedeputeerde van Dijk. Daarin gaven ze uitleg over de samenwerking tussen de beide gemeenten, het ontstaan van de plannen met onder andere een ontwerpwedstrijd voor schooljeugd en tot slot de daadwerkelijke herinrichting van de oevers van het Bronkhorsterveer. Klokslag 14.30 uur gaf de veerbaas, de heer Wijers, het startsignaal om de brandweerspuiten open te zetten. De enorme waterbogen vanaf beide oevers legden de verbinding tussen Brummen, met de Veluwe als achterland en het stadje Bronkhorst, waarachter de Achterhoek ligt.

Ook tijdens het programma van het Pontfeest was ‘verbinding’ het sleutelwoord. Met de veerpont konden bezoekers op beide oevers de culturele markt bezoeken, de streekgebonden lekkernijen proeven en de muzikale optredens bijwonen. Vanwege het 80-jarige bestaan van de veerpont was de overtocht tijdens het feest gratis.

Nieuwe fiets- en wandelroute
Voorafgaand aan het Pontfeest fietsten liefhebbers de nieuwe fiets- en wandelroute die Brummen en Bronkhorst met elkaar verbindt. In het stadje Bronkhorst kon worden deelgenomen aan een wandeling met een verhalenverteller, een initiatief van het Kunstgemaal.

Programma Beleef Brummen Bronckhorst
Vanuit het programma Beleef Brummen Bronckhorst werken de gemeenten Brummen en Bronckhorst samen om het gebied tussen beide kernen een kwaliteitsimpuls te geven. Met de herinrichting van het Bronkhorsterveer wordt de omgeving krachtig met elkaar verbonden op de plek waar Veluwe en Achterhoek samenkomen. Een belangrijke impuls voor beide gemeenten en regio’s op recreatief, sociaal en economisch vlak! De inrichting is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland als onderdeel van de Regiocontracten Achterhoek en Stedendriehoek.

Geslaagd voorbeeld
Het Pontfeest is een geslaagd voorbeeld van een evenement voor en door de samenleving. De samenleving wordt uitgenodigd om deze beweging voort te zetten, zodat deze unieke locatie vaker wordt gebruikt door initiatieven uit de samenleving bij evenementen en muzikale en culturele programma’s.