Start nieuwe regionale samenwerking Achterhoek
Alle zeven Achterhoekse gemeenteraden hebben positief besloten over het voorstel om sterker op te trekken met bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties in een Achterhoek Board. De nieuwe samenwerking start per 1 juli.Doel van het nieuwe samenwerkingsmodel is de Achterhoek (economisch) te versterken door snellere besluitvorming, meer uitvoeringskracht en een sterker gezicht naar buiten. Hoe gaat dat in de praktijk? De Achterhoek Board bepaalt samen met de Achterhoek Raad (een delegatie van 49 Achterhoekse gemeenteraadsleden) de koers voor de ruimtelijk-economische agenda van de Achterhoek op weg naar 2030. Bedrijfsleven, gemeenten, provincie, woningcorporaties, onderwijs en de zorgsector zijn met tien bestuurders vertegenwoordigd in de Board. De Achterhoek Raad ziet toe op de resultaten. Ook inwoners kunnen straks bijdragen via een burgerpanel. De uitvoering van deze Agenda2030, met allerlei projecten, wordt aangestuurd door zes Thematafels. Ook hierin zijn de diverse maatschappelijke partners vertegenwoordigd. Zo ontstaat een breed gedragen en gedreven organisatie die zich volop inzet voor de Achterhoek. Regio Achterhoek ondersteunt het geheel en heeft de regie op de uitvoering.
Innovatief plan
De voorgestelde samenwerking gaat een stuk verder dan die van ‘economic boards’ in andere regio’s, omdat de Board richtinggevende besluiten neemt en omdat het hele maatschappelijke veld van de Achterhoek aan bod komt; behalve economische ontwikkeling, innovatie en arbeidsmarkt zijn ook mobiliteit, wonen en zorg en energietransitie belangrijke thema’s. Daarnaast krijgt de lobby bij provincie, Rijk en Europa veel aandacht. Het voorstel is innovatief omdat raadsleden nadrukkelijker en in een eerder stadium bij regionale vraagstukken worden betrokken.
Vertrouwen
Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board en Regio Achterhoek: “Ik ben ontzettend blij met de instemming van alle Achterhoekse gemeenteraden en ik dank hen voor het vertrouwen dat ze hiermee tonen. We gaan op een innovatieve manier samenwerken met het bedrijfsleven, de woningcorporaties, het onderwijs en de zorg. Dat is hard nodig en het past goed bij de Achterhoek. De provincie staat achter dit plan en ondersteunt ons hierbij, ook financieel; ook dat zie ik als een teken van vertrouwen. Natuurlijk is geen enkel model perfect, het gaat om de mensen die het doen. Resultaat krijgen we door een positieve instelling, door vertrouwen in elkaar en door daadkracht. We gaan nu snel samen ‘d’r an’ om samen verder te bouwen aan deze prachtige regio.”