|

Week van de techniek voor basisscholen

In de Week van de Techniek van 4 t/m 14 april krijgen alle basisschoolleerlingen een techniekactiviteit aangeboden. Dit is belangrijk omdat techniek en technologie in de nabije toekomst onlosmakelijk verweven zullen zijn met alle denkbare beroepen. De technieksector neemt een grote plaats in op de krappe regionale arbeidsmarkt. Basisschoolleerlingen zijn de medewerkers van de toekomst!

De Thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt van 8RHK ambassadeurs wil daarom jaarlijkse een Week van de techniek organiseren, het ene jaar in de West-Achterhoek en het jaar daarop in de Oost-Achterhoek.
Voor 2022 betekent dit een Week van de Techniek (eigenlijk twee weken) in Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek van 4 t/m 14 april.
Afgelopen november werd de Week van de Techniek georganiseerd in de gemeente Berkelland. Maar liefst 1500 leerlingen van 18 scholen maakten daar kennis met de wereld van techniek en technologie.
Wij bieden de basisscholen graag een gevarieerd programma aan dat bijdraagt aan de promotie van techniek bij jonge kinderen.

Programma

Leerlingen uit groep krijgen in een trailer van de Rijksuniversiteit van Groningen en GasTerra les over Jouw Energie van Morgen. Wat is jouw energie in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. Groep 8 in Oude IJsselstreek gaat in een moderne workshop kennismaken met het ambacht smeden. In de tent van Mondra-opleidingen maken de leerlingen onder deskundige leiding een eigen sleutelhanger.

Leerlingen in groep 7 krijgen een gastles aangeboden door een vrouwelijke beroepsprofessional. Zij laat de leerlingen zien hoe hip en cool techniek kan zijn. Onder haar deskundige leiding wordt een klein werkstukje gemaakt. Met de inzet van vrouwelijke rolmodellen willen we techniek ook onder de aandacht brengen van (jonge) meisjes. Lees hierover meer

Voor de groepen 5 en 6 wordt een Robotrace georganiseerd door STEAM Academy, waarbij de leerlingen een robot over een parcours gaan programmeren.

De groepen 3 en 4 maken kennis met Mad Science. Op een prikkelende manier worden zij door een groep gekke professoren meegenomen in de wereld van wetenschap en techniek.

In de groepen 1 en 2 leren de kinderen maar ook de leerkrachten spelenderwijs programmeren met de interactieve educatieve alleskunner Photon en de B-bot.