Wegens succes geen vervolg op Ervaarjebaan!

Ervaarjebaan stopt! Na een succesvolle periode waarin tientallen jongeren via dit project een baan vonden, leggen Heleen Huiskamp (projectleider) en Sanne Limbeek uit waarom het goed is om het project juist nu af te sluiten. 61% van de jongeren vindt een betaalde baan tijdens/na het traject.

Het project Ervaarjebaan is medio 2013 opgezet in tijden van economische crisis. Er waren weinig banen en de werkloosheid was hoog. Gevolg was dat veel jongeren geen baan konden vinden en wegtrokken naar de studentensteden, wat bijdraagt aan de bevolkingskrimp. Een ervaringsbaan was voor velen een mooie uitkomst om toch werkervaring op te kunnen doen. Voor Achterhoekse werkgevers was het een goede mogelijkheid om jongeren op een laagdrempelige manier te binden aan hun organisatie of bedrijf. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Regio Achterhoek hebben het project opgezet. De afgelopen periode gaf ook het Europees Sociaal Fonds subsidie aan Ervaarjebaan.

Meer banen voor jongeren
“Nu het project goed loopt, bijna tweeënhalf jaar later, merken wij dat veel jongeren, tijdens of na het traject snel een baan vinden. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee! De laatste maanden stroomt de helft van de jongeren vroegtijdig uit naar een betaalde baan, waarvan het merendeel al voor de tussentijdse evaluatie. Het mooie vinden wij dat 85% van deze jongeren ook daadwerkelijk in de Achterhoek aan de slag is gegaan! Nu ook de subsidie aan het eind van dit jaar stopt en we zien dat de arbeidsmarkt aantrekt, hebben wij besloten dat een verdere voortzetting van het traject niet meer noodzakelijk is.”

Goed concept
“We zijn erg blij dat we zo veel jongeren aan een baan konden helpen. Juist door dit succes staan wij dan ook volledig achter ons besluit. Ervaarjebaan zal eind van dit jaar officieel worden afgerond. Alle deelnemende jongeren worden nog tot het einde van hun traject door ons begeleid. En … mocht het ooit weer wat minder gaan op de arbeidsmarkt, dan ligt het concept natuurlijk al klaar. Want het bewijs dat het werkt, is er!”