| |

Achterhoek dingt mee voor landschapsontwerp Eo Wijers prijsvraag

De Achterhoek dingt als één van de vier regio’s mee in de prestigieuze Eo wijers prijsvraag van de Eo Wijersstichting. De missie van de stichting is het ‘stimuleren van ruimtelijke kwaliteit op regionaal niveau’ en zet met alweer de 12e editie van de prijsvraag stikstofreductie en klimaatadaptie in de spotlights, om als hefboom te fungeren om ons landschap klaar te stomen voor de toekomst. Het thema van de 12e editie is ‘Waar wij willen wonen’.

Foto Jeroen de Jong https://www.natuurlijkachterhoek.org/

Naar een nieuw landschappelijk mozaïek voor de 21e eeuw

Om ontwerpers mee te nemen in onze uitdagingen en urgentie, heeft de Achterhoek de volgende opgave geformuleerd: ‘Hoe kunnen we droogte, energietransitie en transitie van de landbouw koppelen aan onze woonopgave door gebruik te maken van ons bodem- en watersysteem en het tegelijkertijd herstellen?’

De Achterhoek biedt steeds een verrassend uitzicht. Met haar kronkelende wegen en wateren, weilanden en akkers, bossen en boerderijen, dorpen en steden. Voor de 21e eeuw gaan we op zoek naar een nieuw landschappelijk mozaïek. Veranderende inzichten en ontwikkelingen als klimaatverandering bewegen ons daarnaartoe. Hoe versterken we ons kleinschalige en diverse landschap met de opgaven die we zien, waarbij de toekomstige manier van wonen cruciaal is? Hoe maken we de ruimtelijke kwaliteitsslag integraal? We gebruiken Mondriaan als metafoor, die in zijn jonge jaren in Winterswijk woonde, en de Achterhoekse vlag die ons groene, kleinschalige, coulissenlandschap én grote verbondenheid symboliseert.

Na 5 oktober meer nieuws op projectpagina

Op 5 oktober is er een Kick-off bijeenkomst waarop wij ons verder presenteren voor ontwerpers. De winst van de prijsvraag is een groot netwerk in de vorm van veel kennis en ontwerpers die mét ons de uitdagingen van toekomstige landschapsinrichting aangaan. Meer informatie volgt binnenkort op een projectpagina die wij voor deze prijsvraag op onze website inrichten.