|

Achterhoek maakt klapper met RegioExpres

Het Rijk en de provincie Gelderland investeren samen 150 miljoen euro in de komst van de RegioExpres op de spoorverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. Het is een grote klapper voor de Achterhoek, de regio die de afgelopen jaren stevig heeft gelobbyd voor de komst van de treinlijn. Voorzitter van de regio Achterhoek Mark Boumans: “Dit is ontzettend goed nieuws voor inwoners en ondernemers in de Achterhoek. En mensen van buiten die de Achterhoek nu nog beter weten te vinden. We zijn heel blij met de investering van het Rijk en de provincie. Dit gaat een enorme impuls geven aan de kwaliteit van wonen en werken in Oost-Nederland.”

RegioExpres
Met ongeveer 21.000 dagelijkse reizigers – veelal studenten, scholieren en forensen – is de spoorverbinding Arnhem-Doetinchem-Winterswijk een van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland. En bovendien de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Achterhoek en de Liemers. De RegioExpres voorziet met een dubbelspoor in een extra sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem op dit traject. Zo ontstaat een kortere reistijd van 13 minuten tot Arnhem-Centraal. Reizigers uit de Liemers profiteren daarnaast van de extra zitplaatsen. Door de betere aansluiting op de intercity’s loopt de reiswinst in sommige gevallen op tot 26 minuten.

Tijdwinst impuls voor woning- en arbeidsmarkt
De tijdwinst dankzij de RegioExpres heeft grote impact op de woning- en arbeidsmarkt in de Achterhoek. Boumans: “Doordat de Achterhoek beter en sneller verbonden wordt met Arnhem-Nijmegen en de Randstad – en vice versa – bieden we veel meer mogelijkheden voor huidige en toekomstige inwoners op het gebied van wonen, werken en studeren. Het biedt perspectief voor het bedrijfsleven en helpt de drukte op de A12 en A18 te verminderen.”

Succesvolle lobby
Al jaren staat de RegioExpres bovenaan het verlanglijstje van de Achterhoek, nu is er groen licht vanuit Rijk en provincie. Boumans: “Dat de Achterhoekvlag nu overal in de regio uit kan hebben we in belangrijke mate te danken aan een succesvolle lobby. Dankzij de breed gedragen inzet die is gepleegd vanuit de Achterhoekse samenwerking: van de zorgpartijen en onderwijssector, onze ondernemers groot en klein tot en met de provincie en lokale overheden. Iedereen heeft zich ingezet om dit succes voor elkaar te krijgen.”