Achterhoek Open Innovatieprijs – de genomineerden

De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie. Het doel van de award is om open innovatie te bevorderen. Een voorwaarde om genomineerd te worden is dat je in openheid samenwerkt aan innovatieve oplossingen met één of meer partners.

De jury bestaat uit voorzitter Wybren Jouwsma van Bronkhorst High-Tech, prof. Henk Volberda van de Erasmus Universiteit en Arnold Stokking van TNO. Zij hebben drie finalisten geselecteerd die op 14 maart, tijdens de Ondernemersavond in Ulft, kans maken op de prijs. De aanwezige ondernemers kiezen uit de drie genomineerden een winnaar.

De drie genomineerden zijn:

 • Convergence Industry – Technologie met microfluidica
  Convergence Industry uit Enschede heeft een lab-on-a-chip ontwikkeld waarmee DNA kan worden opgevangen in vloeistofdruppels ter grootte van enkele picoliters. Deze innovatie is tot stand gekomen in samenwerking met Uppsala Genome Centre in Zweden, Samplix Aps en Statens Serum Institut uit Denmarken en Micronit Microtechnologies uit Enschede.

 • D2D Water Solutions BV – De Drop2Drink waterzuiveringsunit
  Drop2Drink heeft met haar partners een waterzuiveringsunit ontwikkeld waarmee op veilige en betrouwbare wijze van regenwater drinkwater gemaakt kan worden.
  Voor de innovaties is samengewerkt met Wavin uit Hardenberg (buffering en opvang van regenwater), Intewa uit Duitsland (onderdelen voor het watercircuit), PB International uit Zelhem (ultrafiltratie membranen), Schneider Electric (besturingstechniek en automatisering), Mijn Waterfabriek uit Hardenberg (Kennis van regenwatersystemen), Wetlantec (helofytenfilters) en de Hoge School Arnhem Nijmegen (uitwerking businessmodel door vijf studenten).
 • Hanskamp – Cow Toilet
  Hanskamp heeft de CowToilet ontwikkeld waar de koe kan plassen. Met als belangrijk voordeel het afvangen van de broeikasgas ammoniak. De veehouderij is voor 90 procent verantwoordelijk voor de ammoniakuitstoot. Nederland moet in 2030 25 procent ammoniakreductie hebben bereikt.Partners zijn IQue digital media design uit Emmer Compascuum, Jadap International uit Eibergen, MetalWork Pneumatic uit Ede en Locis adviseurs uit Varsseveld.