Achterhoek2020: Volop in de uitvoering!

De Stuurgroep Achterhoek2020 mag een substantiële bijdrage van de provincie verwachten voor de realisatie van zo’n tien projecten die een flinke impuls geven aan de Achterhoekse economie. En dat is pas het begin. Er zijn nog veel nieuwe projecten in voorbereiding, waarvoor de Stuurgroep in het najaar extra middelen vraagt bij Provinciale Staten.
Foppe Atema, voorzitter Stuurgroep Achterhoek 2020: “Eind augustus heeft de Stuurgroep in aanwezigheid van gedeputeerde Bea Schouten besproken welke projecten met de eerste 2,8 miljoen euro uit het omvangrijke programma “Gebiedsopgave” en uit andere provinciale middelen kunnen starten. Dit zijn nu nog vooral projecten op het gebied van Smart Werken; voor de programma’s Wonen en Bereikbaarheid hopen we in de volgende fase meer geld te ontvangen.”

Smart Werken
Zo komt er een Smart Business Center (SBC) in de Achterhoek: een centrum van en voor ondernemers en instellingen, waar zij samen met studenten en docenten cocreëren en innoveren in de Achterhoek. SBC borduurt voort op de succesformule CIVON en ACT, die innovatie en verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs stimuleren. Het Smart Business Center verdiept deze aanpak door de nieuwe middenkaderopleiding Smart Industry en breidt hem uit naar andere sectoren die van belang zijn voor de Achterhoek, zoals Zorg en AgroFood.
Achterhoekse bedrijven en kennisinstellingen gaan samen gebruik maken van een geavanceerde 3D-metaalprinter bij de Kaak Group in Terborg om te leren van en experimenteren met deze techniek; uniek in de wereld. ‘Smart Technical Education’ is een ambitieus plan om de technische vmbo-opleidingen in de Achterhoek te waarborgen, te ontwikkelen en daarmee interessant te houden voor aankomende studenten. Ook komt er een Kenniswerkplaats voor Smart Biobased Economy en praktische toepassingen van het LoRa-netwerk in de agrarische sector.

Wonen en Bereikbaarheid
Op het gebied van Wonen starten drie pilotprojecten: tijdelijke woonvormen in Winterswijk en Doetinchem, een integrale aanpak van de bestaande woningvoorraad in Beltrum (Berkelland) en ’Achterhoeks vastgoed in de etalage’ waarbij leegstaande panden worden aangepakt. Voor het thema Bereikbaarheid zetten we nu in op een onderzoek naar de Tweede fase N18, waarbij de weg tussen Varsseveld en Groenlo een robuuste autoweg (100 km/uur) wordt en pilots van het Slingeland Ziekenhuis en het Graafschap College op het gebied van ‘Slim Samenreizen Achterhoek’.

Foppe Atema: “Op 12 december organiseert de Stuurgroep weer een Achterhoek2020-bijeenkomst. We nodigen hiervoor iedereen uit die meer wil weten over of wil bijdragen aan Achterhoek2020.” Voor meer informatie over de Uitvoeringsagenda2.0 en de projecten gaat u naar www.achterhoek2020.nl/uitvoeringsagenda.