|

Werving leraren op 60 basisscholen Achterhoek

Op ​dinsdag 21 maart kregen jongeren en volwassenen een unieke kans om tussen 9:00 en 11:00 uur een kijkje nemen op een basisschool in de Achterhoek en Liemers. Ruim 60 basisscholen deden mee aan de openscholendag waarbij iedereen vrijblijvend kon verkennen of werken in het onderwijs iets voor hem of haar is.

Aftrap door burgemeester Boumans van Doetinchem
De symbolische aftrap van de openscholendag vond plaats op 21 maart om 9.00 uur bij basisschool ‘t Prisma in Doetinchem (Willy Brandtplein 4). Burgemeester Mark Boumans verrichtte hier de opening samen met Esther Tempels van ’t Prisma. Daar verwelkomenden ze de eerste bezoekers van de openscholendag. Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool, was aanwezig om te vertellen over de achtergrond van de openscholendag en het belang van goed onderwijs in de regio. Kinderen van groep 8 van ’t Prisma ontvingen de gasten en gaven een rondleiding door de klassen. Ook waren studenten aanwezig om te vertellen over hun opleidings- en werkervaringen. Elke deelnemende basisschool gaf een eigen invulling aan de openscholendag.

In de media, REGIO8 en Omroep GLD: https://www.gld.nl/nieuws/7905576/scholen-zetten-de-deur-open-om-personeel-te-werven

Aanpak personeelstekort
De openscholendag is gericht op het laten ervaren en promoten van beroepen in het onderwijs. Ondanks dat het een mooi en betekenisvol beroep is, zijn er landelijk en ook in Oost-Gelderland tekorten aan personeel. In de komende jaren groeit het tekort in de Achterhoek en Liemers samen naar zo’n 50 tot 65 leerkrachten (vaste krachten en invalkrachten) in het primair onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Dit is bovenop de studenten die jaarlijks starten met werken in het onderwijs, bijvoorbeeld na afronding van hun pabo-opleiding aan Iselinge Hogeschool.