| | |

Bevlogen Regioatelier 1 van Eo Wijersprijsvraag in de Achterhoek

Donderdag 30 maart waren de drie ontwerpteams die voor de Achterhoek ons toekomstlandschap schetsen – in het kader van onze deelname aan de Eo Wijersprijsvraag ‘WAAR WIJ WILLEN WONEN’ – over de vloer in het mooie Hackfort. Emmeke Gosselink verwelkomde namens de Achterhoek de zaal en de ontwerpers: ‘Met alle opgaven die er zijn, hoe houden we het hier mooi, hoe ziet ons verhaal eruit? We kennen inmiddels allemaal het rapport van Elke regio telt, dat meldt dat gebieden in de regio achtergehouden worden door de landelijke overheid, en dan zitten we hier inmiddels al in de groei in plaats van de krimp. Jullie perspectief kan enorm helpen en het bindmiddel zijn tussen gemeenten en richting de randstad.’ De ontwerpers buigen zich over ons toekomstlandschap waarbij klimaatadaptatie, gebruik van het land waar water en bodem sturend zijn, de sleutel is naar blijvend woongeluk.

De drie ontwerpteams die geselecteerd zijn (door een landelijke jury uit maar liefst 9 inzendingen voor de Achterhoek) presenteerden zich:
– Operatie Landschap
– Aardkundig Fundamentalisme
– Naoberschap met een grensoverschrijdende blik

Vind hier de ontwerpen.

Met de kaart in gesprek bij het ontwerp van ‘Naoberschap met grensoverschrijdende blik’

Verschillende Achterhoekers in gesprek met de ontwerpteams
Na een presentatie van de drie ontwerpen door de bureau’s, werd de kasteelzaal met veel geroezemoes in oude luister hersteld. Het werd een zaal vol ontmoetingen en kruisbestuivingen van Achterhoekse kennis om de drie landschapsontwerpen nog beter aan te laten sluiten op onze regio. Zo waren er afgevaardigden uit de cultuursector, van landgoederen, gemeenten, het Waterschap, agrariërs die hun bedrijf anders (willen) inrichten en meer. Veel dank aan alle aanwezigen!

Achterhoek dingt als 1 van de 4 regio’s mee in de prestigieuze prijsvraag – en vervolg
De Achterhoek dingt als 1 van de 4 regio’s mee in de prestigieuze landschapsprijsvraag ‘WAAR WIJ WILLEN WONEN’ van de Eo Wijers Stichting. We halen daarmee enorme ontwerpkracht onze regio binnen bleek ook tijdens dit 1e regioatelier. Vooralsnog staan 11 en 25 mei in de agenda om de volgende ateliers te organiseren in de Achterhoek. In juni beraadt de landelijke jury zich over de drie verder ontwikkelde ontwerpen om een keuze te maken welke doorgaat naar de landelijke finale: uitslag daarvan begin oktober.

Meer info of ook aanhaken bij het vervolg? Kijk op: https://8rhk.nl/project/eowijersprijsvraag/

Bekijk hier de korte introductiefilm.
Presentatie team Operatie Landschap
Presentatie team Aardkundig Fundamentalisme
Presentatie team Naoberschap met Grensoverschrijdende blik