|

Bijeenkomst VK-Oost ‘Samen sterk’ met gedeputeerden Zoet en Von Martels 15/2

‘Samen sterk’ is het thema van de Inspiratiebijeenkomst van de vereniging Vruchtbare Kringloop Oost (VK-Oost), die op donderdag 15 februari wordt gehouden bij zaal Kerkemeijer in Borculo. Te gast zijn onder andere de landbouwgedeputeerden van Gelderland en Overijssel: Harold Zoet en Maurits von Martels. Avondvoorzitter Stefan te Selle gaat met hen in gesprek over het boerenperspectief in beide provincies.

De vereniging Vruchtbare Kringloop Oost (voorheen VKA) is een lerend netwerk van melkveehouders, akkerbouwers, loonwerkers en andere grondgebruikers op alle grondsoorten in Oost-Nederland. Tijdens de jaarlijkse inspiratiebijeenkomst delen prikkelende gasten wat er op de sector af komt, wat dit betekent en hoe je daar samen praktisch op in kunt spelen. Op 15 februari staan de thema’s bodem en beleid centraal.

Samen voor een betere bodem
Giske Warringa, projectleider en deelnemer aan het project ‘Samenwerking akkerbouw melkveehouderij Drenthe’, gaat onder andere in op ervaringen met hoe en waarom een ruimere teeltrotatie een positief effect heeft op het bodemleven en de druk van plantenziekten.
Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht, vertaalt deze boodschap vervolgens naar Oost-Nederland. Wat zijn kansen en belemmeringen en waar kunnen we mee aan de slag?

Samen voor boerenperspectief
Daarna gaat VK-Oost-bestuurslid Stefan te Selle aan tafel met de landbouwgedeputeerden van Gelderland en Overijssel. In een open vraaggesprek voelt hij ze aan de tand over onder andere de provinciale plannen voor het platteland, de rol en ruimte voor de landbouw, de beloning voor boeren en wat de waarde is van VK-Oost voor beide provincies. Aanwezigen kunnen vooraf op het online aanmeldformulier vragen stellen die in overleg tijdens de avond aan de politici voorgelegd worden. 

Tijdens de avond verzorgt Irene van der Aart de muzikale begeleiding. Van der Aart is theatermaker, cabaretière en columnist bij de Gelderlander. Op een interactieve manier vat ze de bijeenkomst samen en brengt ze ter afsluiting -samen met de aanwezigen- een pakkend lijflied ten gehore.

Aanmelden
VK-Oost nodigt leden en andere geïnteresseerden van harte uit voor de Inspiratiebijeenkomst.
Aanmelden is verplicht en kan tot 9 februari.
Datum: 15 februari 2024, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
Locatie: Zaal Kerkemeijer, Ruurloseweg 51.
Op www.vruchtbarekringloopoost.nl is meer informatie te vinden over de bijeenkomst, over VK-Oost en over onder andere het VK-Oost-leerprogramma.