Mark Boumans

Challenge #1 behaald – 100 duurzame voertuigen in de Achterhoek!

Eind vorig jaar ging voorzitter van 8RHK ambassadeurs Mark Boumans een challenge aan om in een half jaar tijd 100 duurzame deelvoertuigen op de weg te krijgen in de Achterhoek. Dat is (bijna) gelukt! Na zijn oproep daarvoor, onder andere tijdens de nieuwjaarsreceptie van 8RHK ambassadeurs, is het hard gegaan. Coronacrisis of niet, ruim zes maanden later prijken bijna 100 duurzame vervoersmiddelen op de Achterhoekse wegen en stations. Door samenwerking met Arriva kunnen inwoners en bezoekers gebruik maken van deelfietsen. Ook is een vervoercoöperatie in de maak, die dit jaar nog zoveel mogelijk duurzame deelauto’s wil laten rijden.

Eigentijds deelvervoer binnen handbereik
De thematafel Mobiliteit en Vervoer van 8RHK ambassadeurs zet met verschillende projecten stevig in op goed vervoer in de Achterhoek. Uiteraard is duurzaamheid daarbij belangrijk. Om dat extra op de kaart te zetten, is de Challenge ingezet. Arriva heeft samen met ondernemers uit de vrijetijdssector, Urbee, tien Achterhoekse gemeentes, Stichting Achterhoek Toerisme, het ministerie van I&W en provincie Gelderland, gewerkt aan de beschikbaarheid van 92 deelfietsen op stations. “Om van de deelfietsen gebruik te maken hoef je alleen maar de URBEE GO app te downloaden. Nog dit jaar komen de fietsen ook beschikbaar via MAAS applicaties en als onderdeel van toeristische arrangementen of in combinatie met een dagkaart voor het OV in de Achterhoek”, aldus projectleider Remco Vink van Arriva.

Naast fietsen tellen ook duurzame auto’s van een Achterhoekse Deelvervoer Coöperatie in wording mee. Jurgen Rutgers van de thematafel Mobiliteit en Vervoer: “In samenwerking met Achterhoekse energiecoöperaties zijn wij bezig met het plaatsen van elektrische deelauto’s in dorpen en kernen. De verwachting is dat de eerste auto’s later dit jaar rondrijden.”
Mark Boumans: “Het is geweldig dat al deze vervoersmiddelen voor diverse gebruikers en bestemmingen beschikbaar zijn. Het maakt het bewegen van A naar B zoveel gemakkelijker en bovendien duurzamer. Ik ben enorm trots op het resultaat en iedereen die hieraan heeft meegewerkt. En ik wens de gebruikers uiteraard een veilige en plezierige rit.”

Zie hier alle nieuwsberichten over de challenge #100duurzamedeelvoertuigen