Claymount Assemblies wint Achterhoek Open Innovatieprijs

Woensdagavond 21 maart vond de uitreiking van de Achterhoek Open Innovatieprijs plaats tijdens de Ondernemersavond in het ICER in Ulft. Nadat avondvoorzitter Charles Groenhuijsen uitgebreid stilstond bij de drie finalisten, wezen de aanwezige bezoekers uiteindelijk Claymount Assemblies B.V. uit Dinxperlo aan als winnaar van deze prestigieuze prijs.

Drie genomineerden

  • Claymount Assemblies B.V. In nauwe samenwerking met Sigmascreening ontwikkelden zij ‘Pressure-controlled Compression’.
  • Het Internet Huis. Met Nazca-i en Slagman Techniek introduceerden zij ‘The Task’.
  • O’Talent. Hun gelijknamige innovatie kwam tot stand samen met Kexcom en A-Vision.

Publiek kiest beste innovatie
De innovaties van de finalisten werden door middel van een video gepresenteerd en nadat de drie kanshebbers door Groenhuijsen waren geïnterviewd, wees het publiek Claymount Assemblies B.V. aan als winnaar van de Achterhoek Open Innovatieprijs 2018.
Zij ontwikkelden een techniek voor het beter comprimeren van een borst tijdens het maken van een mammogram. De oude techniek is op basis van kracht, ongeacht de grootte van de borst. Klinische studies tonen aan dat dit een verkeerd uitgangspunt is. Pressure-controlled Compression van Claymount Assemblies B.V. bepaalt real-time de oppervlakte van de borst en op het juiste moment wordt er een signaal gegeven aan de laborant dat er gestopt moet worden met het comprimeren. “Dus niet meer comprimeren op kracht, maar comprimeren op druk. Bij een grotere borst, wordt de kracht hoger, maar is de druk hetzelfde als bij een kleinere borst. Dit zorgt voor een constantere manier van werken en leidt tot een betere diagnose”, aldus Gerben Heideman, general manager van Claymount Assemblies B.V.

Cheque en beeld
Uit handen van de winnaar van vorig jaar, Hielke Dijkstra van Trios Precision Engineering, ontving Heideman een cheque ter waarde van 5.000 euro en een prachtig beeld gemaakt door kunstenaar en bronsgieter Jan te Kulve.

InnovatieFestival 2018
De Ondernemersavond is onderdeel en sluitstuk van het InnovatieFestival 2018. Het jaarlijks terugkerende, meerdaagse evenement waarin de Achterhoekse Smart Industry centraal staat. Verspreid over de Achterhoek werd er ook dit jaar weer een gevarieerd programma geboden waarin bedrijven, onderwijsinstellingen, studenten, scholieren en carrièreswitchers met elkaar verbonden worden door een gemeenschappelijke interesse: Smart Industry.

Bron: VNO-NCW Midden